Zorgverzekeraars Nederland

Zeist, 13 juni 2007

Niek de Jong prijs 2007

www.intermobiel.com winnaar Niek de Jongprijs 2007

De Niek de Jongprijs 2007 is gewonnen door Stichting Intermobiel met de website www.intermobiel.com, een toegankelijke en drempelvrije website voor jongeren met een lichamelijke handicap. De jury heeft de website genomineerd omdat het een initiatief is van vrijwilligers, gemaakt voor maar vooral door jongeren met een lichamelijke handicap. De website bevordert de interactie tussen deze jongeren en doorbreekt het isolement waarin zij vaak leven.

Een project dat verder ontwikkeld kan worden en kopieerbaar is voor andere zorggebieden. Voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland Hans Wiegel: "De kracht van de website is dat het de leefwereld van jongeren met een lichamelijke handicap aanzienlijk vergroot."

Stichting Intermobiel heeft een geldbedrag gewonnen van EUR10.000. Emile Cobben: "We willen een groot deel van het bedrag investeren in een vakantiewoning in Nederland voor jongeren met een lichamelijke handicap." Een dergelijke initiatief bestaat nog niet in Nederland. De overige vier genomineerden zijn ieder met EUR2.500 naar huis gegaan.

Ook bij de keuze voor de andere vier genomineerde projecten heeft de jury het persoonlijke initiatief benadrukt (in tegenstelling tot professionele, reguliere gezondheidszorg). Filmproject Onderhuids Jeugd is een landelijk voorlichtingsproject door ervaringsdeskundigen en vrijwilligers, gericht op het ontwikkelen van kennis, begrip en zorgvernieuwing op het gebied van zelfbeschadiging onder jongeren. The Amazing Rembrandts laat zien hoe kunstenaars met een verstandelijke beperking zich laten inspireren door het werk van Rembrandt. Het enthousiasme en de inzet en inspiratie van de kunstenaars hebben het project tot een succes gemaakt. Tijdens het Jaar van de Bezielde Zorg stonden medewerkers, vrijwilligers, cliënten en mantelzorgers stil stonden bij het onderwerp `bezieling'. Kwaliteit in de zorg is voor een groot deel van deze mensen afhankelijk en juist hun enthousiasme en gedrevenheid maken het verschil. Dankzij ZorgDier zetten vrijwilligers en hun huisdieren zich in binnen de ouderenzorg, zorg voor verstandelijk gehandicapten en psychiatrie. De eenvoud en veelzijdigheid van deze therapie maken het project uniek.

De Niek de Jong Prijs wordt elke twee jaar uitgereikt door Zorgverzekeraars Nederland (ZN) voor `goed nieuws in de gezondheidszorg'. De prijs wordt financieel mogelijk gemaakt door de Stichting Centraal Fonds RVVZ. De jurering lag in handen van mevrouw I. van Bennekom (directeur NPCF), de heer M. Leers (voorzitter Raad van Bestuur CZ Actief in Gezondheid) en de heer R. Koolen (hoofdredacteur Zorgvisie). Tijdens een bijeenkomst op 13 juni in Zeist presenteerden de vijf genomineerden hun project. Het aanwezige publiek heeft vervolgens via een stemming de winnaar bepaald.