Gemeente 's-Hertogenbosch

13-06-2007
Onkruid bestrijden en bezuinigingen

De gemeente gaat bezuinigen op onkruid bestrijden. Dit is een van de bezuinigingsmaatregelen voor de jaren 2005-2008. Voor de burger worden de effecten van de bezuinigingen zichtbaar door meer onkruid op de verhardingen. Daarnaast is op 1 februari 2007 door waterschap Aa en Maas, de provincie Noord-Brabant, Brabant Water en de gemeente 's-Hertogenbosch de intentie uitgesproken om in 2010 de hoeveelheid chemische bestrijdingsmiddelen tot nagenoeg nul terug te brengen. Dit om het oppervlaktewater en het grondwater als grondstof voor de drinkwatervoorziening te beschermen.

De afdeling Beheer Openbare Ruimte (BOR) gebruikt de volgende methoden om het onkruid te bestrijden, namelijk: borstelen, selectief spuiten met chemische middelen, branden, de heetwatermethode en vegen. In de meeste wijken wordt een combinatie van de methoden ingezet. In de Binnenstad wordt vooral de heetwatermethode toegepast vanwege de speciale verhardingsmaterialen. Door de bezuiniging van ongeveer 25% op de onkruidbestrijding gaat de afdeling BOR minder frequent en op minder locaties onkruid aanpakken en minder gebruikmaken van chemische middelen. Als gevolg van deze aanpak en mogelijk versterkt door het weer wordt er vanaf dit jaar waarschijnlijk meer onkruid zichtbaar in uw wijk dan vorige jaren.

Om de extra onkruidgroei die ontstaat, op een acceptabel niveau te houden, willen we graag een beroep doen op de bewoners en bedrijven om hun eigen trottoir zoveel mogelijk onkruidvrij te houden natuurlijk wel zonder onkruidbestrijdingsmiddelen). Op deze manier kunt u als bewoner een bijdrage leveren aan de kwaliteit van uw eigen woonomgeving en het milieu, doordat er minder
onkruidbestrijdingsmiddelen hoeven te worden gebruikt.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Beheer Openbare Ruimte, tel. (073) 615 96 39 of een e-mail sturen naar beheeropenbareruimte@s-hertogenbosch.nl.