PvdA Europees parlement


Poolse snelweg versus ongerepte natuur

11 juni 2007

Thijs Berman Een snelweg door Polen die Helsinki via de Baltische Staten verbindt met Praag versus wolven, lynxen en adelaars in één van de laatste ongerepte natuurgebieden van Europa. Dit is het dilemma waar PvdA-europarlementariër Thijs Berman zich komende week over buigt met een fact finding mission in Polen.

Berman is voorzitter van een delegatie van de Verzoekschriftencommissie van het Europees Parlement. Het bezoek komt er naar aanleiding van klachten van Poolse burgers tegen de aanleg van de snelweg Via Baltica door natuurgebied de Rospuda-vallei. Als één van de laatste ongerepte natuurgebieden van Europa valt het onder de Vogelrichtlijn. De bouw zoals die nu gepland staat, is dan ook in strijd met Europese regelgeving.

De Europese Commissie heeft daarom kort geleden een klacht ingediend bij het Europese Hof. De Poolse regering heeft onvoldoende gekeken naar alternatieve tracés, heeft onvoldoende oog voor de milieueffecten en gaat niet in op kritiek, aldus de Commissie. Volgens de Poolse regering probeert Brussel de economische ontwikkeling van het land te dwarsbomen.

De kwestie leeft enorm in Polen. Een recent bezoek van een delegatie van EU-ambassadeurs leidde tot grote spanningen. Woedende demonstranten vóór de snelweg sloten de diplomaten in hun auto´s in, van journalisten en natuurbeschermers werden autoramen ingegooid.

Voorstanders wonen bijvoorbeeld in Augustow. De snelweg moet het stadje ontdoen van de 440 duizend vrachtwagens die er jaarlijks doorheen trekken. Slechte veiligheidsmaatregelen hebben geleid tot vele ongelukken zodat de bevolking sterk vóór de snelweg is. Conservatieve krachten in het EP willen ook van geen wijken weten. Berman vindt dat er gezocht moet worden naar een ander tracé. "Polen is lid van de EU en moet dus het Verdrag respecteren, waaronder de Vogelrichtlijn. Bovendien is de grote hoeveelheid natuur een grote rijkdom waar de Polen in de toekomst veel economische voordelen van kunnen verwachten."

De EP-delegatie hoort van dinsdag tot en met donderdag alle partijen en bezoekt het natuurgebied per kano.