Partij van de Arbeid

PvdA-plan voor duurzame visserij

13-06-2007 04:58

De PvdA wil dat het Europese en Nederlandse visserijbeleid ingrijpend verandert: de zeeën worden leeggevist en het huidige beleid levert te weinig resultaten op. Daarom bieden PvdA-Europarlementariër Dorette Corbey en Tweede Kamerlid Lutz Jacobi vandaag aan minister Verburg een plan aan, waarmee de dramatische teruggang van de visbestanden kan worden gekeerd.

Visserijbeleid wordt grotendeels Europees geregeld, maar niet succesvol. Terwijl de zeeën worden leeggevist, slagen de Europese visserijministers er maar niet in om het tij te keren. Op het gebied van visserij en visserijtechnieken heeft de Europese Unie al 850 technische regels ontworpen. Steeds meer nieuwe regels helpen de vis niet en maken de vissers het leven onmogelijk, stellen Corbey en Jacobi.

De Partij van de Arbeid kiest voor een radicaal andere aanpak. De inzet is hierbij een toekomst met levende zeeën en oceanen, een toekomst voor vissers en kustbewoners, in Nederland, in Europa maar ook in Afrika.

De PvdA wil graag dat vissers meer verantwoordelijkheid krijgen voor het duurzaam instandhouden van visbestanden en ecosystemen. Ook pleit de PvdA voor het instellen van zeereservaten, voor zero tolerance beleid wat betreft illegale visserij en de invoering van een Noordzee-keurmerk, dat duurzame visserij stimuleert en voor de consumenten eenvoudig herkenbaar is. Bijvangsten moeten radicaal omlaag, het teruggooien van vis moet verboden worden.

Het plan, in acht eenvoudige en heldere punten wordt vanavond door Dorette Corbey, namens de PvdA lid van het Europees Parlement en Lutz Jacobi, namens de PvdA lid van de Tweede Kamer, aangeboden aan minister van LNV Gerda Verburg, daags voor de presentatie van het beleidsprogramma van het kabinet.

Het volledige plan is te lezen in onze digitale bibliotheek.