Gemeente Amsterdam


Bezoekadres
Stadhuis, Amstel 1
1011 PN Amsterdam

Postbus 202 Directie Communicatie 1000 AE Amsterdam
Telefoon 020 552 29672117
Telefoon 020 552 2117
Fax 020 624 5550
www.amsterdam.nl

Persbericht
Datum 13 juni 2007
Kenmerk 105

Kwaliteit en keuzevrijheid voorop bij aanbesteding huishoudelijke hulp Amsterdam

De aanbesteding van de hulp bij het huishouden in Amsterdam is gestart. Bij deze aanbesteding is kwaliteit het belangrijkste criterium en staat de keuzevrijheid voor de cliënt voorop. Bij de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) per 1 januari 2007 is onder meer de verantwoordelijkheid voor de hulp bij het huishouden overgegaan van het Rijk naar de gemeenten die verplicht zijn om deze voorziening Europees aan te besteden. In Amsterdam gaat het in totaal om ongeveer twee miljoen uur aan hulp voor de 22.000 huidige cliënten.

Met de invoering van de Wmo zijn alle gemeenten verantwoordelijk geworden voor zorg aan hun inwoners. De Welzijnswet en de Wet voorzieningen gehandicapten zijn ingetrokken en onderdelen van de AWBZ zijn overgeheveld van het Rijk naar de gemeenten. Amsterdam werd met de invoering van de wet beleidsmatig, operationeel en financieel verantwoordelijk voor de levering van hulp bij het huishouden aan ongeveer 22.000 cliënten.

Het uitgangspunt van deze aanbesteding is om de kwaliteit van de zorg te behouden en - waar mogelijk - binnen het huidige budget te verbeteren. Dit betekent dat de `kwaliteit' voor 80% mee weegt bij de vergelijking van de leveranciers en de prijs voor 20%. De contracten met de leveranciers zullen voor twaalf maanden worden afgesloten, met de mogelijkheid tot verlenging van twee keer een jaar. Er wordt naar gestreefd om minimaal vijftien contractanten te selecteren. Zo kan Amsterdam de cliënten een optimale keuzevrijheid garanderen.

De Dienst Zorg en Samenleven heeft voor het opstellen van het bestek onderzoek gedaan naar de Europese aanbesteding van hulp bij het huishouden. Er is veel geleerd van de ervaringen in andere gemeenten. Bij de totstandkoming van het bestek zijn de patiënten- en consumentenorganisaties actief betrokken. Aspecten als aandacht voor mantelzorgers, innovatief vermogen, de omgang met klachten en de (lokale) samenwerking met andere zorg- en dienstverleners zullen bij de gunning meewegen.

De inschrijvingen op deze aanbesteding moeten op 31 juli 2007 worden ingediend. Meer informatie over het bestek is te vinden op www.aanbestedingskalender.nl.

Pb-105