Provincie Zuid-Holland

Vergadering Gedeputeerde Staten 12 juni 2007

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 12 juni 2007. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder Stateninformatie.

Voorkeursvolgorde compensatie bollengrond
In een brief aan de regio Holland Rijnland heeft het college van GS aangegeven dat de voorkeursvolgorde voor compensatie van bollengrond is gewijzigd. Eerste voorkeur blijft de compensatiemogelijkheden binnen de streekplanaanduiding "bollenteeltgebied". Mocht blijken dat binnen dit gebied onvoldoende compensatie gevonden kan worden, dan heeft het de voorkeur om 2e kwaliteit bollengrond op te waarderen naar hyacintengrond. In de Gebiedsuitwerking Haarlemmermeer-Bollenstreek worden ontwikkelingen voorgesteld op het gebied van o.a. woningbouw, aanleg van bedrijventerreinen en water die ten koste gaan van bollengrond. Om het bollencomplex te behouden is afgesproken het verlies van circa 150-200 ha te compenseren. GS vragen de regio Holland Rijnland de nu voorgestelde voorkeursvolgorde voor compensatie, mee te nemen bij het opstellen van de Regionale Structuurvisie.

Strategie voor Gouwe-Wiericke vastgesteld
GS hebben de Strategische Agenda Gouwe Wiericke vastgesteld. Deze agenda vormt het kader voor een nog op te stellen veenweidepact voor het gebied. Bij dat pact zijn, naast de provincie, de gemeenten Boskoop, Bodegraven, Gouda, Reeuwijk, Vlist en Waddinxveen en de waterschappen Rijnland en Stichtse Rijnlanden betrokken. Ook doen maatschappelijke organisaties mee bij het opstellen van het pact, zoals LTO-Noord, Consept, Erfgoedhuis Zuid-Holland, Kamer van Koophandel en Platform Sierteelt. In het pact gaat het om gezamenlijke uitgangspunten zoals duurzame ontwikkeling, verbetering van de waterhuishouding, ruimte voor landbouwers en aanleg van natuur. Ook worden in het te sluiten veenweidepact o.a. afspraken gemaakt over versterking van recreatie, de Reeuwijkse Plassen en een ecologische verbinding tussen de Krimpenerwaard en Gouwe-Wiericke.

Rotonde Halve Raak
De gemeente Boskoop ontvangt 1.135.000 euro subsidie voor de aanleg van de rotonde Halve Raak op de N207. De provincie levert deze bijdrage aan de infrastructuur omdat zij de functie van Boskoop als greenport belangrijk vindt en die wil steunen. Boskoop is inmiddels als begonnen met de uitvoering.

Vragen over de jeugdzorg in Zuid-Holland
Statenlid Eva de Bakker (SP) heeft vragen aan GS gesteld over de wachtlijsten jeugdzorg in Zuid-Holland, over de inzet van het extra geld en over de samenhang tussen jeugdbeleid en jeugdzorg. GS antwoorden dat op 1 april 2007 812 cliënten op jeugdzorg wachtten waarvan 281 langer dan 9 weken en dat de extra middelen van het rijk volledig zijn ingezet. Van de 100 miljoen euro die in 2006 landelijk beschikbaar werd gesteld, is slechts 40 miljoen euro structureel. Aan de (grotendeels) eenmalige operatie in 2006 kan dus geen adequaat vervolg worden gegeven. Dit betekent dat de structureel groeiende instroom onvoldoende kan worden opgevangen.

Het volledige antwoord op PS-vraag 2081staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje Stateninformatie.

Verhoging subsidieplafond planvorming bedrijventerreinen Het college van Gedeputeerde Staten stellen Provinciale Staten voor om het subsidieplafond voor de 1e tender planvorming bedrijventerreinen te verhogen. Het gaat om een verhoging van 200.000 euro naar 600.000 euro.

Subsidies

Aan de gemeente Leiden is een subsidie toegekend van maximaal 114.107 euro voor BDU-project "Aanpassing voorrang bestuurders van rechts 3e fase in diverse straten". Aan de gemeente Capelle aan den IJssel is een subsidie toegekend voor een bedrag van 150.000 euro voor het vervangen van het verbeterd gescheiden rioolstelsel door een gescheiden rioolstel gecombineerd met een ondergrondse waterberging. Aan de gemeente Rotterdam is een subsidie toegekend over de periode 2007 t/m 2008 voor het project Ondergrondse waterberging Museumpark van maximaal 150.000 euro. Ten behoeve van het project menginstallatie Zegerplas is een subsidie toegekend van maximaal 150.000 euro voor de periode 2007 t/m 2008 t.b.v. bestrijding blauwalgen. Aan Hoogheemraadschap Rijnland een subsidie toegekend over de periode 2007 t/m 2010 van maximaal 150.000 euro voor het Project Veenweide fase II.
Aan de gemeente Gouda is een subsidie toegekend over de periode 2007 t/m/ 2008 van maximaal 150.000 euro voor het project Groen-Blauwe As / Emmastraat. Aan de gemeente Leiden is een subsidie toegekend over de periode 2007 t/m 2008 van maximaal 50.000 euro voor het project Voorthuijsenlocatie/Tuin van Noord. Aan Krimpen a/d Lek is een subsidie toegekend van maximaal 100.000 euro, ten behoeve van het project Nieuw Dorpshart. Aan de Stichting Land van Wijk en Wouden is een incidentele subsidie toegekend van maximaal 27.037 euro voor het project 'Wandelpad over de steilrand'. Last onder dwangsom
Bij overtredingen van wet- en regelgeving kan de provincie een 'last onder dwangsom' opleggen.

H.H. van Egmond BV krijgt een last onder dwangsom opgelegd wegens overtredingen van de Wet milieubeheer te voorkomen. Aan de gemeente Teylingen is een dwangsom opgelegd wegens overtreding van vergunningvoorschrift van leidraad CPR 15-1 te beëindigen. Aan de gemeente Leiderdorp is een dwangsom opgelegd wegens overtredingen van vergunningvoorschrift van de Leidraad CPR 15-1 te beëindigen cq. ongedaan te maken. Aan puin recycling Duin en Bollenstreek is een last onder dwangsom opgelegd teneinde in de toekomst overtredingen van de vigerende vergunning te voorkomen.