PvdA Rotterdam


PERSBERICHT

Rotterdam, 13 juni 2007

PvdA tegen extra nachtvluchten voor regeringsvliegtuigen

Leo Bruijn, woordvoerder van de PvdA-fractie in de Rotterdamse gemeenteraad: "Alle onderzoeken die nu gedaan zijn, zijn volslagen onduidelijk, maar een ding is wel duidelijk: wij zijn tegen nachtvluchten en als regeringsvliegtuigen hier willen landen, dan moet dat passen binnen de bestaande afspraken. Geen uitzondering op de nachtregels voor regeringsvluchten."

Morgen staat in de raadsvergadering de brief op de agenda die het stadsbestuur aan de minister wil sturen over de mogelijkheid om regeringsvluchten te laten landen op Rotterdam airport. De PvdA vindt het een goede brief, precies die punten waar de fractie ook vragen bij heeft worden ook in de brief aangekaart: de onvoldoende onderzoeken, het college wil dat het ministerie opnieuw een milieueffectrapportage (MER) laat maken en de nachtvluchten.

Bruijn: "De onderzoeken die zijn gedaan zijn bagger, de uitkomsten onduidelijk. Maar ook de bestaande afspraken zijn onduidelijk. Op basis hiervan kunnen wij geen adviezen geven of besluiten nemen. Duidelijk is wel, dat wij tegen nachtvluchten zijn, uiteraard met de uitzondering voor een vliegtuig dat in nood is -dat moet altijd kunnen landen-, of als een vlucht door omstandigheden vertraagd is, dan moet het nog wel hier kunnen landen. Maar wil de regering hier 's nachts landen met een vliegtuig, dan moet dat binnen de bestaande afspraken passen. Dus geen uitzonderingen op de nachtregels voor regeringsvluchten."

De PvdA wil ook duidelijkheid over de bestaande afspraken. Bruijn: "Er zijn ooit 400 nachtvluchten afgesproken, maar er wordt nu een veelvoud daarvan gevlogen. Daar moet duidelijkheid over komen. En als de afspraak 400 is, dan moet dat ook gehandhaafd worden."

Laat omwonende ook profiteren van stillere vliegtuigen

Vliegtuigen worden steeds schoner en stiller. En doordat ze stiller worden kunnen er steeds meer vliegtuigen vliegen binnen de toegestane geluidsoverlast (de geluidscontour). De PvdA wil nu dat ook bewoners profiteren van die vooruitgang, van die stillere vliegtuigen. Prop die geluidscontour niet meteen helemaal vol, zorg dat omwonenden ook daadwerkelijk minder hinder ondervinden. Dan profiteert het vliegveld - meer vluchten- én de bewoners -minder geluidsoverlast-.

Voor de redactie:

Meer informatie bij

Leo Bruijn, 06-41510287

Monique Smits

Communicatie
PvdA-fractie Rotterdam

010-417 9368, 06-12 355 791

msmits@stadhuis.rotterdam.nl