Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Leidschendam, 12 juni 2007

Tilburg is modelvoorbeeld voor milieuzonering in steden

Het Platform Detailhandel Nederland is verheugd dat Kamerleden Roefs en Smeets (PvdA) vragen hebben gesteld aan de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM), Jacqueline Cramer, over de invoering van milieuzones in tien grote steden in Nederland.

Deze tien steden hebben samen met het ministerie en vervoersorganisaties een convenant getekend om tot invoering van milieuzones te komen. Een milieuzone houdt in dat in bepaalde gedeeltes van een stad geen zwaar vrachtverkeer met een te hoge uitstoot van uitlaatgassen mag komen.

Het Platform Detailhandel Nederland heeft dit convenant nooit ondertekend omdat er drie bezwaren zijn, namelijk: onduidelijke regelgeving, geen uniformiteit in de regels tussen de verschillende steden en hoge kosten voor ondernemers om zich aan de nieuwe regelgeving te conformeren.

Deze bezwaren zijn werkelijkheid geworden. Alle steden zijn voor zich bezig met het opstellen van beleid, houden daarbij geen rekening met de wensen en grieven van het bedrijfsleven en willen zich al helemaal niet conformeren aan wat andere steden doen of wat het ministerie voor advies geeft.
Ook worden de zorgen gedeeld door de nieuwe voorzitter van de Commissie Stedelijke Distributie, Eric Janse de Jonge. Hij zegt hierover in een persbericht: 'Je kunt niet beperkingen aan vrachtwagens in de stad opleggen en tegelijkertijd van ondernemers verwachten dat zij evengoed een groeiende vraag naar goederen blijven faciliteren. De problemen met luchtkwaliteit, onveiligheid, congestie en overlast zullen hierdoor eerder toenemen en dan ben je in een spiraal beland'..... Gezien de recente ontwikkelingen op het gebied van stedelijke distributie is de verwachting dat de Commissie binnenkort nog verzoeken ontvangt voor formele bemiddeling in de conflicten die dreigen te ontstaan'.

Gelukkig zijn de zorgen van het Platform Detailhandel Nederland opgepakt door de Partij van de Arbeid (PvdA). Kamerleden hebben vragen gesteld aan de minister van VROM. Het Platform rekent op bevredigende antwoorden van de minister met daaruit voortvloeiend actie om de huidige situatie met milieuzonering te verbeteren. Het Platform pleit daarbij voor het hanteren van het zogenaamde Tilburg-Model. Dit is een model om tot goed overleg en goede afspraken tussen gemeente en bedrijfsleven te komen.

Tilburg is namelijk de enige stad waarbij het overleg tussen de gemeente en het bedrijfsleven om tot een milieuzonering te komen op correcte wijze is gevolgd. Ook de uitkomsten kan het Platform onderschrijven. Er is een set van tien harde afspraken gemaakt, met daarbij een financiële begroting, waarvoor het college van B&W zich vandaag garant heeft gesteld.

Het Platform Detailhandel Nederland is het samenwerkingsverband van de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland en de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). Het Platform vertegenwoordigt alle winkeliers van Nederland.