Gemeente Hilversum

Uitbreiding bijzondere bijstand

13 juni 2007
Mensen met een zeer laag inkomen kunnen een vergoeding krijgen voor deelname aan activiteiten vanuit de bijzondere bijstand. Met uitzondering van activiteiten die betrekking hadden op algemene vaardigheden. Dat betekende dat judoles en schilderles wel werden vergoed en fietsles niet.
Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten deze uitzondering af te schaffen, en wel met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2007. Zwemles is in 2006 al expliciet aan de regeling toegevoegd.

Vanaf nu zijn er dus ook geen vraagtekens meer over ook de kosten voor het fietsles, computerles, dansles en schaatsles. Dit is op voorwaarde dat deze lessen in georganiseerd verband worden gegeven.

De regeling is destijds ingevoerd om te voorkomen dat mensen met een inkomen op bijstandsniveau in een sociaal isolement komen. Op grond van de regeling krijgen gezinsleden vanuit de bijzondere bijstand per kalenderjaar een bedrag aan activiteiten vergoed. Voor kinderen tot 18 jaar is dit EUR 200 per jaar. Voor mensen boven de 18 jaar is dit EUR 140 per jaar. Deze laatste groep mag het geld ook besteden aan een telefoon-, internet-, krant- of bibliotheekabonnement.

Door deze nieuwe beslissing krijgen mensen met een inkomen op bijstandsniveau meer keuzevrijheid en kunnen ze makkelijker aan activiteiten deelnemen.