Gemeente Dongeradeel



---

Voorjaarsnota gemeente Dongeradeel

Bij de voorjaarsnota 2006 werd al duidelijk dat Dongeradeel nu en in de toekomst te weinig financiële ruimte heeft om de aanwezige voorzieningen op een kwalitatief goed niveau in stand te houden en om te kunnen investeren in nieuw beleid. Opnieuw heeft de gemeente Dongeradeel onderzocht of en Voorwaarop bezuinigd kan worden. De resultaten van deze heroverwegingsoperatie zijn meegenomen in de voorjaarsnota. In de voorjaarsnota 2007 worden de nieuwe financiële vooruitzichten geschetst en worden voorstellen gedaan voor het verbeteren van de financiële verwachtingen voor de komende jaren.

Meicirculaire
De meicirculaire van het rijk zal naar alle waarschijnlijkheid pas eind juni op internet verschijnen. Een hard beeld omtrent de financiële situatie kan het college van de gemeente Dongeradeel daarom nog niet schetsen. Wel een beeld dat duidelijke contouren schetst van de financiële situatie. Het college wil daarom op 5 juli met de raad een discussie voeren over de hoofdlijnen van het financiële en algemene beleid. Deze discussie is van belang voor de voorbereiding van de begroting van 2008.

Financiële vooruitzichten
Vorig jaar werd duidelijk dat er iets moest gebeuren, omdat anders de voorzieningen niet voldoende in stand zou kunnen worden gehouden en er geen nieuw beleid meer uitgevoerd zou kunnen worden. De gemeente is daarom gestart met een heroverwegingsoperatie. Deze heroverwegingsoperatie moet een belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren van de financiële positie van de gemeente. In totaliteit worden heroverwegingsvoorstellen gedaan oplopend tot een bedrag van 750.000 structureel in het jaar 2012. Samenhangend met deze heroverwegingsvoorstellen moet over een langere periode 750.000 structureel worden bespaard op de formatie. Als de resultaten van de heroverwegingsoperatie worden meegenomen en rekening wordt gehouden met bedragen voor nieuw beleid oplopend tot 720.000 structureel in het jaar 2011, wordt volgens het huidige financieel perspectief een licht negatief begrotingssaldo van 214.000 in 2008, 357.000 in 2009, een gering overschot van 167.000 in 2010 en een tekort van 100.000 in 2011 verwacht.

Heroverwegingsoperatie
Met de heroverwegingsoperatie wordt geprobeerd de financiële positie van de gemeente te verbeteren. De afgelopen maanden is onderzocht waar bezuinigingen kunnen worden gerealiseerd. De eerste uitgewerkte ideeën zijn in beeld gebracht en kunnen als basis dienen voor het overleg met de raad. Er zijn nog geen besluiten over genomen. Dat zal de raad in de loop van dit jaar doen. Eerst wil de raad de ideeën namelijk aan de betrokken externe partijen voorleggen. De uitgewerkte ideeën van de heroverwegingsoperatie hebben bijvoorbeeld betrekking op subsidies, het schoolzwemmen, het onderhoud van het groen, sportaccommodaties, etc. Naast de bezuinigingsvoorstellen, is ook een takendiscussie onderdeel van de heroverwegingsoperatie. Hierbij wordt onderzocht of bepaalde taken beter en/of goedkoper kunnen worden gerealiseerd? Dit jaar wordt met deze takendiscussie gestart.

Kleinere ambtelijke organisatie
In de voorjaarsnota wordt voorgesteld het aantal medewerkers op termijn met ongeveer 10% terug te brengen. Dit kan alleen als er ook taken worden afgestoten. Hiervoor wordt de takendiscussie gevoerd. Verder moeten samenvoegingen van verschillende organisatieonderdelen in DanDon of NOFA tot een daling van de personeelskosten leiden. Bovendien zal de herinrichting van werkprocessen, het digitaal beschikbaar stellen van producten en diensten en het verminderen van het aantal regels leiden tot het verminderen van het aantal medewerkers. Belangrijk uitgangspunt is dat medewerkers niet gedwongen zonder werk komen te zitten. Door natuurlijk verloop of doordat medewerkers een ander dienstverband krijgen, kan het aantal medewerkers tot 2015 dalen met ongeveer 10%.

Nieuw beleid mogelijk maken
Met genoemde maatregelen wil het college mogelijkheden creëren om het voorzieningenniveau op peil te houden en nieuw beleid te kunnen realiseren. Alleen op die manier kan Dongeradeel een dynamische gemeente zijn, waar voldoende mogelijkheden zijn voor nieuwe ontwikkelingen. Zoals het verbeteren van het onderwijs of het creëren van nieuwe mogelijkheden voor recreatie en toerisme. Ga naar voorjaarsnota

* Ga naar bijlage 1 voorjaarsnota (financieel perspectief)
* Ga naar bijlage 2 voorjaarsnota (voorstellen)
* Ga naar bijlage 3 voorjaarsnota (projecten B&W)
* Ga naar bijlage 4 voorjaarsnota (tussentijdse rapportage)

Ga naar uitgewerkte ideeën heroverwegingsoperatie