FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: Bijna 3% loonsverhoging en voortzetting dienstverband 35-minners bij Movares

FNV Bondgenoten heeft een nieuwe cao afgesloten bij railinfrastructuurbedrijf Movares. In het akkoord zijn afspraken opgenomen over een structurele loonsverhoging van 3%. De cao is afgesloten voor een periode van dertien maanden en gaat in op 1 juli.

In de cao zijn ook afspraken over voortzetting van het dienstverband van werknemers met een kleine arbeidsbeperking, overwerk en vakantiedagen geregeld.

De nieuwe arbeidstijdenwet, waarbij de grenzen aan de werkduur veel te ruim zijn, is van tafel. Willem Jan Boot, bestuurder FNV Bondgenoten: "Dit is goed nieuws. Bij Movares werken veel mensen 's nachts en in het weekend. Het is onaanvaardbaar als medewerkers daarbovenop moeten overwerken zonder toeslagen. Gelukkig is dat in dit akkoord voorkomen."

Ook de mogelijkheid om vakantiedagen te kopen en verkopen is verbeterd. De prijs voor het kopen of verkopen van vakantiedagen is in de nieuwe cao gelijkgetrokken. Door de vele nacht- en weekenddiensten die de medewerkers draaien, ontstaan er stuwmeren van vakantiedagen. Er wordt onderzocht hoe dit opgelost kan worden.

Ook voortzetting van het dienstverband van de `35-minners' is in de cao opgenomen. Boot: "Mensen met een arbeidsbeperking van minder dan 35 procent worden met deze nieuwe cao beter beschermd. Movares zegt toe voor deze mensen intern of extern een passende werkplek te zoeken."

Bij Movares werken ongeveer 1200 werknemers.

---