Wageningen Universiteit

13 jun 2007

Onderdeel: Wageningen Universiteit
Nummer: P043

De finale van de jaarlijkse Nationale Biologie Olympiade voor VWO-leerlingen is dit jaar gewonnen door Hilje Doekes van de Regionale Scholen Gemeenschap Pantarijn in Wageningen. Zij streed met negentien andere finalisten deze week in het Forum-gebouw, het nieuwe onderwijsgebouw van Wageningen Universiteit, voor een plaats als afgevaardigde naar de Internationale Biologie Olympiade in juli in Canada.

Behalve de winnaar mogen de finalisten die in de Nationale Biologie Olympiade op de plaatsen 2, 3 en 4 eindigden, Nederland gaan vertegenwoordigen tussen toptalenten uit ruim vijftig landen in het Canadese Saskatoon. Op plaats 2 eindigde Oskar van Veen van ISW Tiendweg in Naaldwijk. Derde is Jort Bosman van het Gymnasium Celeanum in Zwolle en vierde Anna Freudenreich, Murmellius Gymnasium in Alkmaar

De Biologie Olympiade is een wedstrijd voor ambitieuze leerlingen, die pittige theoretische en praktische biologieproblemen oplossen, waarvoor inzet, inventiviteit en creativiteit nodig is. De Olympiade biedt een uitdaging aan scholieren om hun beste beentje voor te zetten. Het aantal leerlingen dat jaarlijks meedoet stijgt sterk. Aan de nationale voorronde in maart deden meer dan 5000 leerlingen vanuit het gehele land mee. Inmiddels zijn er meer dan 200 deelnemende vwo-scholen. Dit schooljaar was het Lorentz Casimir College in Eindhoven de winnaar van het scholenklassement, waarvoor de school een fraaie Leica-microscoop ontving.

Tijdens de eindronde van 6 tot en met 13 juni kregen de twintig olympisten door hoogleraren van Nijmegen (RU) en Wageningen een uitgekiend leerprogramma voorgeschoteld met aandacht voor biologische themaâs, waaronder DNA-technieken. De groep bezocht een modern biotechnologisch bedrijf (Keygene), terwijl de finalisten ook veldwerk deden in natuurreservaat de Blauwe Kamer. Daar werd het verschil in biodiversiteit aan planten tussen een droge en een natte locatie in kaart gebracht.

Toetsen maakten uit welke vier leerlingen Nederland mogen gaan vertegenwoordigen bij de Internationale Biologie Olympiade in Saskatoon (Canada). Daar komen toppers vanuit de gehele wereld. Voorafgaande aan de reis naar Canada wordt het Nederlandse team op het ministerie van OCenW op 28 juni gehuldigd door Minister Plasterk.

De 5e klassers onder de olympisten krijgen dit najaar aan Wageningen Universiteit een masterclass moleculaire ecologie aangeboden. Dat zal hun kansen om volgend jaar tot de winnaars te behoren aanmerkelijk verhogen. De masterclass zal plaatsvinden op donderdag 4 oktober.