Gemeente De Bilt


Boek over de geschiedenis van de gemeente De Bilt verschenen

"Van Oostbroek tot Westbroek. Het verhaal van de zes dorpen van De Bilt."

Dit is de titel van het boek over de geschiedenis van de gemeente De Bilt. Het boek is uitgegeven ter gelegenheid van het afscheid van oud- burgemeester, mr A. Tchernoff. In het boek zet historicus Joost van der Spek helder uiteen hoe de huidige gemeente De Bilt tot stand is gekomen. Het boek is vanaf 13 juli aanstaande verkrijgbaar bij de bibliotheken in Bilthoven, De Bilt en Maartensdijk, gemeentehuis De Bilt en het servicepunt in Maartensdijk.

De Bilt kent een rijke en lange geschiedenis. De ligging op het kruispunt van allerlei grenzen speelt hierin een belangrijke rol. In zeven thematische hoofdstukken wordt de geschiedenis van de zes woonkernen van de huidige gemeente op overzichtelijke wijze beschreven. De Biltse nederzettingen ontwikkelden zich op het snijpunt van het veenweidegebied, de Utrechts Heuvelrug en het Kromme Rijngebied. De grenzen werden keer op keer op leven en dood bevochten door Romeinen, Ridders en ander volk. De Nieuwe Hollandse Waterlinie bepaalde niet alleen de grens tussen aanval en verdediging, maar zorgde er ook voor dat het veengebied een open landschap bleef. De nabijheid van Utrecht speelde, zoals blijkt uit het boek, in dit geheel een grote rol.

Het boek gaat over meer dan alleen landschap, oorlogsvoering en de invloed van de stad Utrecht. Het vertelt ook het verhaal van de inwoners van de zes dorpen in dit landschap. Het gaat over hun handtastelijke predikanten, hun corrupte gemeentesecretaris en die ene foute burgemeester. Maar ook over de beslommeringen van alledag. Werk, huis, school en de kerk.

De schrijver koppelt de ontwikkeling van onderwijs, vermaak en cultuur aan de veranderende bevolkingssamenstelling. Hoopvolle conclusie is dat individualisme en bevolkingsdiversiteit niet noodzakelijkerwijze tot egoïsme en grote sociale tegenstellingen hoeven te leiden. De omvang van het vrijwilligerswerk in de gemeente toont dit aan.

Bilthoven, 12 juni 2007