Gemeente De Bilt


De Bilt maakt het eenvoudiger

Regels zijn nodig om de samenleving te laten functioneren. Maar regels moeten wel nuttig zijn en mogen elkaar niet tegenspreken. Het college van burgemeester en wethouders van gemeente De Bilt houdt daarom alle regels tegen het licht in het project "Goed geregeld". Zo is een aantal 'overbodige' regels in de Algemene plaatselijke verordening al geschrapt. Op 12 juni 2007 geeft wethouder E.Th. Kamminga het startsein voor de publiekscampagne. Daarin worden inwoners, maatschappelijke instellingen en het bedrijfsleven uitgenodigd om mee te denken hoe het minder, eenvoudiger of anders kan, zodat de regeldruk vermindert.

Drie V's, Vrijheid, Verantwoordelijkheid en Vertrouwen staan centraal bij het verminderen van de regeldruk. Minder regels betekent immers meer vrijheid maar dus ook meer verantwoordelijkheid voor de inwoners én voor de gemeente. De basis hiervoor is wederzijds vertrouwen. De inwoners, bedrijven en maatschappelijke instellingen ervaren de druk van regels. Daarom daagt de gemeente hen uit om suggesties in te dienen.

Hoe kunnen inwoners, maatschappelijke instellingen en bedrijven meedoen?

Op de homepage van deze site (nieuwsitem deregulering) kunnen inwoners en vertegenwoordigers van instellingen en bedrijven een formulier invullen waarop zij een suggestie doen voor het vereenvoudigen of opheffen van een gemeentelijke regel. Ook verspreidt de gemeente een groot aantal flyers via de servicepunten. Iedereen kan deze invullen en kosteloos retourneren. Elke inzender ontvangt een reactie wat met zijn of haar suggestie wordt gedaan. Als de gemeente zelf geen invloed heeft om de suggestie uit te voeren, dan legt zij deze voor aan de instantie die er wel over gaat.

Prijs voor beste inzending

De gemeente beoordeelt de suggesties op de mate waarin de lasten voor inwoners verminderen. Het is een pré wanneer deze ook de lasten voor de gemeente verminderen. Tenslotte moeten de suggesties realistisch en uitvoerbaar zijn.

De suggesties kunnen van 13 juni tot 1 augustus 2007 en van 3 september tot 2 november 2007 worden ingediend. Uit elk van deze twee perioden ontvangen de drie beste inzendingen een toepasselijke prijs. Het college hoopt op veel suggesties.

Bilthoven, 12 juni 2007