Ingezonden persbericht
- PERSBERICHT - Stichting Reinwater -
Palingtocht in Amersfoort
Amsterdam, 13 juni 2007. Amersfoort is op zondag 24 juni de start-en finishplaats van de Palingtocht, een fietstocht door een gebied waar de ernstig bedreigde paling voorkomt. De hoeveelheid paling in Europa is de laatste 30 jaar met ruim 90% afgenomen, waardoor de paling momenteel bijna op het punt staat uit te sterven. Tijdens de tocht wordt stilgestaan bij problemen waar de paling mee te maken heeft, zoals overbevissing, watervervuiling en barrières zoals stuwen en gemalen. Ook de oplossingen voor deze problemen komen aan bod. Stichting Reinwater, de organisator van de tocht, nodigt iedereen van harte uit om de tocht te gaan fietsen.
Op verschillende plaatsen in de route staan visexperts van Sportvisserij Nederland, FishFlow Innovations, de Combinatie van Beroepsvissers en Stichting Reinwater klaar om informatie te geven en vragen te beantwoorden over de paling en andere trekvissen. Tussen 10.00 en 13.00 uur kan gestart worden met de fietstocht bij het educatieschip 'de Watervlo' van Stichting Reinwater. De Watervlo ligt in de Eemhaven aan de Kleine Koppel in Amersfoort, nabij het centraal station en het centrum van Amersfoort. Op het schip kunnen deelnemers en andere geïnteresseerden een reis kunnen maken door de waterwereld en zelf de kwaliteit van water meten. De volledige afstand van de Palingtocht bedraagt ca. 30 km, maar het is ook mogelijk om de route in te korten. Meer informatie is te vinden op de website: www.vissenkunjenietmissen.nl of www.reinwater.nl.
De hoeveelheid paling is in de afgelopen 30 jaar gereduceerd tot minder dan 10 procent. De paling is een bijzondere soort, die als klein glasaaltje helemaal vanuit de Sargassozee naar de Europese rivieren en sloten zwemt, waar hij opgroeit tot een dikke paling. De volwassen paling zwemt duizenden kilometers terug naar de Sargassozee om zich voort te planten. Tijdens deze lange tochten komt de paling veel problemen tegen, zoals vervuild water, visnetten en barrières, zoals stuwen, gemalen en waterkrachtcentrales. Al deze problemen hebben gezorgd voor de sterke teruggang van de palingstand.
Op 11 juni jongstleden zijn belangrijke Europese en internationale afspraken gemaakt voor de bescherming van de paling:
- De Europese Visserijraad heeft de Europese Verordening ter bescherming van de paling aangenomen en ondertekend. Deze houdt in dat 40% van de oorspronkelijke hoeveelheid volwassen paling (schieraal) moet kunnen ontsnappen om te gaan paaien en dat in 2013 60% van de gevangen jonge paling (glasaal) moet worden uitgezet in de Europese binnenwateren om de palingstand te herstellen.
- De paling is als te beschermen diersoort opgenomen onder het CITES-verdrag van de VN, waarmee de handel in jonge paling (glasaal) aan een vergunningstelsel wordt onderworpen.
Stichting Reinwater maakt zich ernstige zorgen over de achteruitgang van de palingstand en wil dat er alles aan wordt gedaan om dit tegen te gaan. Zij is voor het herstel van een natuurlijk watersysteem waarin de paling weer volop kan gedijen. De aanleg van vistrappen en visgeleidingssystemen, en het tegengaan van vervuiling door giftige stoffen zijn belangrijke maatregelen die nodig zijn om de paling weer te laten terugkeren en zonder moeilijkheden de rivier op te laten trekken.
Noot voor de redactie,