Ingezonden persbericht


Persbericht - 13 juni 2007

Elsevier-onderzoek: Laren beste woongemeente van Nederland

AMSTERDAM, 13 juni 2007 - Laren in de provincie Noord-Holland, het Waddeneiland Vlieland en de vestingstad Naarden zijn de drie beste gemeenten van Nederland om in te wonen. Dat blijkt uit de tiende editie van Elseviers jaarlijkse onderzoek 'De beste gemeenten'.

Westervoort, Onderbanken en Schermer sluiten de rij van in totaal 443 gemeenten.

In deze editie berekent Elsevier voor het eerst een profijtindex: wat betaalt de burger aan woonlasten en wat krijgt hij daarvoor aan woongenot?

De burgers op Ameland, in Goes en Middelburg zijn het beste af, inwoners van Moordrecht, Zeevang en Haaren (Noord-Brabant) het slechtste. Die vraag is des te actueler, omdat de gemeenten volgend jaar weer zelf de limiet van de onroerendezaakbelasting mogen gaan vaststellen.

Nieuw in de beoordeling dit jaar zijn ook twee andere actuele kwesties. Hoeveel probleemwijken telt de gemeente? Het antwoord op die vraag telt voor het eerst mee voor de positionering op de ranglijst, en dat pakt voor de steden niet altijd goed uit. Van de vier grote steden eindigt Den Haag als hoogste, nipt op de vijftigste plaats. Haarlemmermeer behaalt de hoogste positie van alle gemeenten met meer dan 100.000 inwoners.

De gemeenten zijn vergeleken op 22 punten. Is de woonomgeving groen en waterrijk, hoe is het aanbod van ruime huizen, hoe staat het met de aanwezigheid van scholen, zorginstellingen, winkels, van sportvelden en horeca? Lopen inwoners het risico slachtoffer te worden van criminaliteit, is het verkeer wel veilig? Is de gemeente goed bereikbaar per auto of trein, en heeft ze ook economisch potentieel? En veel meer.

Nieuw dit jaar is een beoordeling van de digitale dienstverlening en de kwaliteit van de gemeentelijke websites. De beste sites hebben Dordrecht, Enschede en Rotterdam.

Alle resultaten van het onderzoek De beste gemeenten zijn deze week te lezen in Elsevier.

Noot voor journalisten:
De volledige tekst van het artikel is op te vragen bij het redactiesecretariaat van Elsevier: 020 - 515 99 44.