CNV: Nederlandse bedrijven moeten weg uit Birma

13.06.2007 / 15:35 / Rubriek: Buitenland / Organisatie: Cnv vakcentrale

Cnv vakcentrale

Het CNV, op dit moment aanwezig op de conferentie van de International Labour Organisation (ILO) in Genève, pleit voor economische sancties tegen Birma (door de militaire machthebbers 'Myanmar' genoemd). De economische relaties van Nederlandse overheden en bedrijven met Birma moeten volgens de christelijke vakcentrale verbroken worden vanwege de ernstige mensenrechtensituatie in het land.

Het CNV heeft de afgelopen jaren in Nederland, vaak samen met de FNV, concrete stappen ondernomen onder meer richting reisbureaus, houtbedrijven en Total. Het CNV roept betreffende Nederlandse bedrijven op zich terug te trekken uit Birma. Dwangarbeid is in Birma aan de orde van de dag. Ook op andere terreinen worden werknemersrechten geschonden. Leiders van onafhankelijke vakbonden zijn opgepakt en veroordeeld, stakingsleiders zijn vermoord. Het leger maakt zich schuldig aan ernstige mensenrechtenschendingen waaronder gedwongen tewerkstelling.

De ILO herhaalde in 2005 een eerder gedane oproep om economische banden met het land te herzien. Hoewel er een stap is gezet met een procedure in Birma om klachten in te kunnen dienen van werknemers over dwangarbeid, is de afgelopen jaren geen verandering gekomen in het op wijd verspreide schaal bestaan van dwangarbeid. Gehoor gevend aan de oproep van de ILO die op dit moment in Genève onder andere de toestand in Birma opnieuw bespreekt, meent het CNV dat het consequent is om vanuit Nederland alle economische contacten met Birma te verbreken. Sommige bedrijven menen dat ze positieve invloed kunnen uitoefenen door juist in Birma te blijven. Maar tot nu toe heeft dat niet tot verandering geleid. Bovendien is het in Birma vrijwel onmogelijk te investeren zonder dat het gewelddadige regime ervan mee profiteert.

De Nederlandse overheid hanteert sinds 2001 een ontmoedigingsbeleid. Ook in EU-verband is een aantal sancties tegen het land ingesteld. De VS hebben in 2003 voor het eerst grootschalige economische sancties tegen Birma ingesteld. De VN-Commissie voor de Rechten van de Mens nam in april 2006 een resolutie aan waarin ze zich ernstig bezorgd toonde over 'aanhoudende stelselmatige schendingen van de mensenrechten'. De ILO overwoog vorige week een advies te vragen aan het internationaal gerechtshof in Den Haag, maar kon daarover geen overeenstemming bereiken.

Voor nadere informatie
Theo Brand, voorlichter CNV Vakcentrale 030 - 751 13 43 of 06 20 03 75 90