Siemens

Persbericht

0706.942

Den Haag, woensdag 13 juni 2007

Nieuwe Siemens relais voor bewaking van vloeistofniveau, toerental en differentiaalstroom

Siemens levert voor industriële toepassingen de serie Sirius bewakingsrelais 3UG4. Met dit brede spectrum relais zijn elektrische en mechanische waarden in productie-installaties te controleren en te bewaken. Op die manier zijn eenvoudige applicaties op een voordelige manier te realiseren. De meest aansprekende voorbeelden zijn het optreden van te grote stromen, foutieve fase-volgorde en overspanning. In de afgelopen jaren is het leveringsprogramma bewakingsrelais 3UG4 stelselmatig verder uitgebreid en aangevuld met nieuwe typen en uitvoeringen voor nog meer toepassingen. Met al deze relais kan men een drempelwaarde instellen en de functionaliteit vrij-programmeerbaar activeren. Uitgangspunten zijn controle, bewaking en beveiliging op een voordelige manier, met reproduceerbare nauwkeurigheid en eenvoudige diagnose bij storingen.

Nieuw bij de Sirius 3UG4 is het relais voor niveaubewaking in vloeistoffen. Met enkel-, dubbel- of driepolig uitgevoerde sondes wordt men tijdig geattendeerd dat een niveau in een tank te hoog wordt, dat een pomp droog loopt of dat er in een pijpleiding of een vat een lekkage optreedt.

Nieuw is ook het Sirius toerentalbewakingsrelais. Hiermee wordt heel efficiënt en op directe manier vastgesteld dat een as daadwerkelijk ronddraait. Het relais meet met externe sensoren de tijd, dat een motor of een aangedreven wiel een omwenteling maakt. Het relais schakelt als het ingestelde toerentalbereik wordt over- of onderschreden. De toepassingen zijn voornamelijk gebieden waar geen elektronische apparatuur aanwezig is die optredende toerentalafwijkingen controleert, zoals frequentieregelaars. Men kan de relais bijvoorbeeld gebruiken als overbelastingsbeveiliging bij lagers, bij vaste lagerverbindingen, voor slip bij riemaandrijvingen en bij belastingsverlies door scheuren van aandrijfriemen of -snaren.

Het nieuwe foutstroombewakingsrelais uit de serie 3UG4 wordt gebruikt in combinatie met de verschilstroomtransformator 3UL22. Hiermee kan men een installatie bewaken en beveiligen. Voorbeelden zijn installaties waar door vocht, vervuiling of kabelbeschadiging dikwijls isolatieproblemen optreden. De gebruiker kan de drempelwaarde vrij instellen waarop wordt gewaarschuwd of uitgeschakeld. Hierdoor attendeert het bewakingsrelais op insluipende isolatieproblemen voordat de installatie wordt uitgeschakeld als gevolg van het overschrijden van een kritische waarde.

Alle varianten van de Sirius bewakingsrelais 3UG4 zijn leverbaar in de smalle inbouwbreedte van 22,5 mm. De relais zijn uitgevoerd met afneembare klemmen voor schroefaansluiting of met verende insteekklemmen. De gebruiker kan met de informatie op het display van het relais en de drie functietoetsen het relais voor toerentalbewaking en het relais voor foutstroom op een eenvoudige manier parametreren. Bovendien krijgt men doorlopend op het relais informatie over de actuele gemeten waarde en een exacte aanwijzing van de bewakingsstand. Verder ziet men op het display een melding als er in de installatie een storing optreedt.

Nadere inlichtingen voor de lezer:
Siemens Industry, Jeroen Vellinga
Tel: (070) 333 3275
E-mail: jeroen.vellinga@siemens.com Internet: www.siemens.nl/industry

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Siemens Persvoorlichting, Bernard H. Bos
Tel: (070) 333 2325
E-mail: bernard.bos@siemens.com

De foto behorende bij dit persbericht kunt u hier downloaden.