Provincie Limburg

Persberichten

Limburg moet experimenteerregio voor Internationale samenwerking worden
Commissie Internationalisering in advies aan Kabinet:

Maak grensoverschrijdende samenwerking eenvoudiger! Dat is de kern van het advies dat de Commissie Internationalisering onder leiding van Loek Hermans aan de Provincie Limburg heeft uitgebracht. De commissie dringt er met klem bij het bevoegde gezag in Nederland, België en Duitsland op aan om mee te werken aan de inrichting van een experimenteerregio in en rond de Provincie Limburg. Daarbinnen kan ervaring worden opgedaan met de nieuwe generatie grensoverschrijdende samenwerking die zich onvermijdelijk zal aandienen; niet alleen in Limburg en Nederland, maar ook elders in Europa.

Het rapport van de Commissie Internationalisering is door voorzitter Hermans vandaag in Den Haag aangeboden aan de Staatssecretarissen Ank Bijleveld-Schouten (Binnenlandse Zaken) en Frans Timmermans (Europese Zaken). Dat gebeurde in bijzijn van de Commissaris van de Koningin in de Provincie Limburg Léon Frissen en gedeputeerde Herman Vrehen, die eveneens het rapport in ontvangst mochten nemen. In Maastricht is het rapport aangeboden aan Provinciale Staten.

Het dagelijkse leven in de grensstreken en zeker ook in Limburg wordt verhoudingsgewijs zwaar belast door het (voort)bestaan van landsgrenzen. Deze zorgen op talloze punten en soms onvermoede terreinen voor veel bureaucratie, bestuurlijke drukte en administratieve (over)last. Deze raken de burger, de ondernemer en de bestuurder rechtstreeks in hun dagelijkse bestaan. Er valt nog veel bureaucratie op te ruimen voordat het leven in de regio net zo eenvoudig wordt als bijvoorbeeld in de toch complexe Randstad. Als dat is gebeurd, hoeven grensgangers zich geen zorgen te maken over treinverbindingen, sociale verzekeringen, zorgarrangementen, diploma- en competentie-erkenningen en veel andere zaken die het dagelijkse leven er niet eenvoudiger op maken, laat staan over de transactiekosten die meer ingrijpende samenwerkingsambities in het vooruitzicht stellen. Zo lang deze barrières blijven bestaan, blijven veel kansen voor economische ontwikkeling liggen.
De commissie is zich er goed van bewust dat er nog een lange weg te gaan is, maar dringt er met klem bij de nationale overheden in Nederland, België en Duitsland op aan om mee te werken aan de inrichting van een experimenteerregio. Daarbinnen kan ervaring worden opgedaan met de nieuwe generatie grensoverschrijdende samenwerking die zich onvermijdelijk zal aandienen. De commissie komt met een groot aantal voorstellen zowel op strategisch als op operationeel niveau.

Limburg wil zich samen met haar buurregio's ontwikkelen tot een sterke en aantrekkelijke internationale kennisregio, aldus CdK Frissen. Voor de toekomst van Limburg is dat essentieel. Wil dat lukken, dan moeten de nationale overheden van Nederland, België en Duitsland hieraan meewerken en ruimte bieden, met name voor de totstandkoming van een euregionale arbeidsmarkt en onderwijsruimte, voor grensoverschrijdende zorg en voor grensoverschrijdende verbindingen. Alleen dan kunnen de economische potenties van deze grensregio daadwerkelijk benut worden. De Europese Unie zou hierbij een belangrijke ondersteunende rol kunnen spelen.

Hiermee is niet alleen een Limburgs, maar ook een nationaal en zelfs Europees belang gediend, namelijk een betere benutting van de economische potenties van grensregios in Europa, en tegelijkertijd een route naar Europese integratie waarbij de grensregios vooroplopen (bruggenbouwers zijn) in de samenwerking tussen de lidstaten, dicht bij burgers en bedrijven grenzen overbruggen en échte euregios (in plaats van Europese subsidieloketten) laten ontstaan: Europese integratie via de grensregios.
Limburg en haar buurregio's zijn bij uitstek de provincie/euregio om deze Proeftuin van Europa te zijn vanwege zijn grensligging (drie landen), de historische banden met België en Duitsland, de ervaring en kennis in grensoverschrijdende samenwerking en de grensoverschrijdende mentaliteit die in deze euregio al aanwezig is.

Om de voorgestelde experimenteerregio te concretiseren doet de commissie een aantal aanbevelingen onder andere op het gebied van arbeidsrecht ter verhoging van de grensoverschrijdende arbeidsmobiliteit, een light-railverbinding Hasselt-Maastricht, een proef voor samenwerking tussen ziekenhuizen in de euregio en euregionale accreditatie van universiteiten en beroepsonderwijs.

In zijn vergadering van september 2006 hebben Provinciale Staten van Limburg ingestemd met het voorstel van het College van Gedeputeerde Staten om een commissie in te stellen die moest gaan adviseren over de positie van Limburg binnen het grensoverschrijdende middenbestuur. Eind 2006 heeft het college vervolgens de commissie onder leiding van Loek Hermans, voorzitter van MKB-Nederland en oud-minister van Onderwijs, ingesteld. Deze commissie bestaat verder uit Willy Claes, oud-minister in België en huidig Belgisch Minister van Staat, Hans-Peter Schmitz, oud-lid van de Duitse Bondsdag, Luc Soete, directeur van UNU-MERIT, Theo Toonen, hoogleraar Bestuurskunde aan de Universiteit Leiden, met Fred Kuijers (Boer & Croon) als secretaris.

Het College van Gedeputeerde Staten van de Provincie Limburg heeft het rapport eerder al op hoofdlijnen aanvaard, en gaat op operationeel niveau nog een nader standpunt bepalen. Ook Provinciale Staten gaan de komende tijd formeel hun standpunt ten aanzien van inhoud en aanbevelingen van het rapport vaststellen.

* Bijlage: nota De toekomst van Limburg ligt over de grens PDF-document

13-6-2007 14:28