GGZ Nederland

Vorig persbericht, 12/06/07: Denktank Jeugdzorg wil cultuurverandering Amersfoort, 13 juni 2007
Depressie kost 1,3 miljard euro per jaar
Per jaar lijden er in Nederland driekwart miljoen mensen aan een depressie. Van alle volwassen Nederlanders heeft 1 op de 5 ooit een depressie gehad. Naast het persoonlijk lijden brengt dit veel maatschappelijke kosten met zich mee: zon 660 miljoen aan ziektekosten en een vergelijkbaar bedrag aan ziekteverzuim en verlies van arbeidsproductiviteit. Samen goed voor 1,3 miljard euro per jaar. Vandaag zendt RTL Nieuws om 18:00 uur en om 19:30 uur een interview uit met Jos de Beer, directeur van GGZ Nederland over het thema depressiepreventie.

Depressie komt op steeds jongere leeftijd voor
Wordt Nederland psychisch ongezonder? Nee, dat is niet het geval, ook al eist een steeds dynamischer wordende samenleving wel zijn slachtoffers. De kennis over depressie is enorm gegroeid in de afgelopen jaren en daardoor zijn we in staat om een depressie beter te herkennen. Wat zorgelijk is, is dat depressie op steeds jongere leeftijd voorkomt.

Preventie loont
Uit onderzoek is bekend dat een depressie, indien vroeg gesignaleerd, adequaat kan worden aangepakt en zelfs kan worden voorkomen. Veel mensen zijn onbekend met symptomen van een depressie. Daardoor lijden mensen onnodig lang en bestaat het risico dat klachten verergeren. Door er snel bij te zijn, zijn klachten vaak met eenvoudige maatregelen terug te dringen. Preventie van depressie loont dus.

Nationaal actieprogramma
Nederland kan veel profijt hebben van een nationaal actieprogramma Depressiepreventie biedt perspectief. Een dergelijk programma moet drie elementen bevatten:


- een overheidscampagne om mensen bewust te maken van depressieve symptomen en wat je daaraan zelf aan kunt doen,


- informatie aan professionals, zoals leerkrachten, huisartsen en bedrijfsartsen, hoe zij depressieve symptomen kunnen herkennen en mensen kunnen motiveren om iets aan hun klachten te gaan doen, en


- een makkelijke toegang voor mensen met depressieve klachten realiseren om hen gebruik te laten maken van kortdurende trainingen die hen helpen depressieve klachten om te buigen. Dat kan door met hulp van een trainer een werkboek door te nemen of via een training met lotgenoten, al dan niet via internet.

Op 14 juni worden de kabinetsplannen voor de komende periode bekend gemaakt. Minister Klink van VWS heeft al laten doorschemeren dat preventie hoog op het lijstje staat. GGZ Nederland gaat ervan uit dat depressiepreventie daar bij staat, maar ook dat de minister bereid is geld en energie te steken in een actieprogramma. geestelijke gezondheids- en verslavingszorg. Voor eventuele vragen neemt u contact op met Liesbeth van den Boogaard, hoofd communicatie GGZ Nederland, e-mail: lvdboogaard@ggznederland.nl, tel. 033-4608938.