Provincie Noord-Holland

Datum

13-6-2007

Onderwerp

Nieuw overzichtswerk: Hollanders en het water

Raymond Fillet

Hollanders en het water is de titel van een bijzondere tweedelige uitgave. Harry Borghouts en Jan Franssen, respectievelijk commissaris van de Koningin in Noord-Holland en Zuid Holland nemen op 13 juni het eerste exemplaar in ontvangst in Leiden.

Het overzichtswerk geeft een beschrijving van de wijze waarop Hollanders sinds het begin van de jaartelling met het water hebben geleefd. Zeventien historici belichten deze geschiedenis vanuit verschillende invalshoeken. Transport,waterkwaliteit, landaanwinning, waterstaat, recreatie, defensie en visserij passeren de revue. Deze uitgave geeft voor het eerst een compleet beeld van de vindingrijkheid waarmee de Hollanders hun natte leefomgeving optimaal hebben benut.

De uitgave Hollanders en het water. Twintig eeuwen strijd en profijt is mogelijk dankzij financiële bijdragen van beide provincies. Water neemt in de Hollandse geschiedenis een cruciale plaats in. Het is bovendien voor het eerst dat een compleet geschiedeniswerk over dit onderwerp tot stand komt. Met deze uitgave willen de provinciebesturen onder de aandacht brengen dat zij tot op de dag van vandaag een nadrukkelijke rol spelen bij diverse wateronderwerpen. Het thema Water is nog steeds actueel, net als 20 eeuwen geleden en staat dan ook nog steeds hoog op de provinciale politieke agendas.

In 2002 maakten de twee provinciebesturen de succesvolle uitgave Geschiedenis van Holland mogelijk.