Nederlandse Politiebond


NPB verbijsterd over keuze bestuursvoorzitter Politieacademie

De Nederlandse Politiebond (NPB) heeft met verbijstering kennisgenomen van de op handen zijnde benoeming van oud-generaal Van Baal tot voorzitter van het College van Bestuur van de Politieacademie.

Volgens de grootste politiebond van Nederland slaat minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) met de keuze voor Van Baal de plank jammerlijk mis. Wat de Politieacademie de komende jaren nodig heeft is een voorzitter die op bezielende wijze bruggen weet te slaan tussen de politiekorpsen en het politieonderwijs. Uit het curriculum vitae van Van Baal is op geen enkele wijze af te leiden dat hij beschikt over de benodige ervaring of zelfs maar over enige affiniteit met onderwijs in het algemeen en met het politieonderwijs in het bijzonder.

Sterker nog: profielschetsen van en interviews met de gepensioneerde generaal suggereren dat hij beschikt over bepaalde karaktereigenschap- pen die hem tijdens zijn militaire loopbaan wellicht goed van pas zijn gekomen, maar die hem toch minder geschikt maken voor de rol van bruggenbouwer binnen de Nederlandse politieorganisatie.

Ook vindt de NPB het merkwaardig dat minister Ter Horst bij deze benoeming geheel voorbijgaat aan haar streven naar meer diversiteit in de top van de politieorganisatie. Hoe kan deze vurige pleitbezorger voor meer vrouwen, allochtonen en jongeren in de hogere maatschappelijke regionen nu willens en wetens kiezen voor een gepensioneerde blanke oud-generaal als bestuursvoorzitter?

De NPB heeft inmiddels contact gezocht met de PvdA-fractie in de Tweede Kamer om te achterhalen hoe daar tegen deze actie van 'hun' minister van BZK wordt aangekeken. Morgen ontmoeten de minister en de politiebonden elkaar voor hun maandelijke arbeidsvoorwaardenoverleg; van die gelegenheid zal de NPB gebruikmaken om een aantal pittige vragen te stellen over de op handen zijnde benoeming van Van Baal.

Gepubliceerd op 13 juni 2007 door Dick Harte.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2007.