Gemeente Amsterdam



Persbericht
Datum 13 juni 2007
Kenmerk 104

Onderhoud cultuurgebouwen moet beter

Het onderhoud van bestaande cultuurgebouwen is niet goed genoeg gewaarborgd. Dit is een van de belangrijkste conclusies uit de nota `Cultuur onder dak' waarmee het college van B&W heeft ingestemd. In de nota staat het Amsterdamse culturele vastgoedbeleid centraal.

Het Amsterdamse gemeentebestuur wil meer grip krijgen op het cultureel vastgoed. De huidige situatie is dat het geld voor onderhoud van cultureel vastgoed veelal incidenteel en ad hoc moet worden gevonden.

Wethouder Carolien Gehrels (Kunst en Cultuur): "Meer structuur binnen het cultureel vastgoed is belangrijk, want cultureel vastgoed heeft grote waarde en bepaalt mede de waarde van het vastgoed er omheen. Culturele functies dragen bij aan de aantrekkelijkheid van het klimaat in de stad. Daarom is goed onderhoud noodzakelijk. Een gestructureerde aanpak biedt wat dat betreft grote kansen. Een heldere taakverdeling en eigen verantwoordelijkheid is ons uitgangspunt."

Voor een gestructureerd cultureel vastgoedbeleid, is allereerst een goede inventarisatie van de gemeentelijke cultuurpanden nodig. In de nota wordt vooral gekeken naar de 121 culturele instellingen van het Kunstenplan 2005-2008. Een eerste blik op deze panden leert dat de staat van onderhoud van deze panden redelijk is, maar ook kwetsbaar. Het onderzoek naar de staat van het onderhoud van elk cultuurgebouw wordt naar verwachting deze zomer afgerond. Dan zal dus blijken in welke cultuurgebouwen de afgelopen jaren te weinig is geïnvesteerd, en zal de hoogte van het `onderhoudsgat' van alle cultuurgebouwen samen inzichtelijk zijn.

Rond dezelfde tijd wordt een andere inventarisatie afgerond waaruit blijkt welke onderhoudsuitgaven de komende twintig jaar jaarlijks moeten worden gedaan om alle gemeentelijke cultuurgebouwen op een verantwoorde manier te onderhouden.

De nota gaat over cultuurpanden met een (groot)stedelijke functie; de stadsdelen hebben en houden een eigen verantwoordelijkheid voor cultuurpanden die stadsdeelgebonden zijn.

Naar verwachting behandelt de Raadscommissie voor Kunst en Cultuur de nota op 28 juni. De nota is te downloaden op www.amsterdam.nl/kunstencultuur.

Pb-104