Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

De Nieuwe Student: bied ambitieuze scholier kansen in hoger onderwijs

Ambitieuze scholieren in de eindfase van hun middelbare schoolperiode moeten de mogelijkheid krijgen een opleiding te volgen in het hoger onderwijs. Dat bepleit De Nieuwe Student, de studentenorganisatie die zich focust op ambitieuze, gedreven en ondernemende studenten. Zij pleit voor richtlijnen en afspraken tussen instellingen om ambitieuze scholieren te faciliteren in het vormgeven van hun ambitie. Dit om mogelijkheden aan een bredere getalenteerde groep te bieden, die momenteel hiervan grotendeels verstoken blijft. De oproep is gericht aan de koepelorganisaties van middelbaar- en hoger onderwijs en de Minister van Onderwijs.

Op dit moment studeren naar schatting slechts 20 scholieren in de eindfase van hun middelbare schoolperiode aan een hoger onderwijsinstelling. De totstandkoming van deze trajecten berust vaak op initiatief van de scholier of de middelbare school. ''Wel loopt men vaak tegen moeilijk te nemen barrières aan zoals collegegelden, de wet op leerplicht en het volgen van de reguliere lessen op de eigen middelbare school'' aldus Bernd Damme die als tweede leerling ooit op de Erasmus Universiteit studeerde naast zijn Vwo-opleiding. De Nieuwe Student pleit ervoor dat deze "begeisterde" scholieren ruim baan en volledige medewerking verdienen en verwacht dat meer scholieren van dergelijke regeling gebruik zullen gaan maken. De Nieuwe Student voorzitter Van Loo "deze jonge talenten zijn een voorbeeld voor alle scholieren en studenten en moeten de kans krijgen om buiten de gebaande wegen hun ambitie te kunnen uiten. Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg gaat niet op voor deze doelgroep, aldus Van Loo.

De Nieuwe Student roept de instellingen in het middelbaar- en hoger onderwijs en de Minister van Onderwijs op om afspraken te maken over deze zogenaamde "scholiertrajecten" en nodigt hen uit om hierover in gesprek te gaan. Ook zal De Nieuwe Student het initiatief vandaag voorleggen aan Minister Plasterk in een ronde tafelgesprek dat zij voeren om ondernemerschap en ondernemend gedrag onder jongeren en studenten te bevorderen. Het initiatief geniet breed politiek draagvlak, de Tweede Kamerfracties D66, Pvda, VVD en CDA ondersteunen het initiatief.