Politie Noord-Holland-Noord

Veilig op vakantie met auto en caravan

controle onderweg

Regio, 13-06-2007 o De zomervakantie breekt weer aan. Dat betekent voor veel Nederlanders een lange autorit van soms duizenden kilometers. Ook de caravan wordt weer van stal gehaald. Al veel eerder is de vakantiebestemming vastgesteld. Nu dus nog de koffers pakken de reispapieren bij elkaar zoeken, instappen en rijden maar.

Maar zo simpel is het natuurlijk niet. Het inpakken van de koffers en het bij elkaar zoeken van de reispapieren is eigenlijk een sluitstuk van een hele reeks handelingen die de revue passeren voordat je op vakantie gaat. Voor een veilige en zorgeloze reis adviseert de politie vakantiegangers hun auto en caravan goed te controleren. Dit kan de reizigers veel leed besparen.

Veel vakantiegangers trekken er op uit met auto en caravan. Vaak worden daar honderden kilometers mee afgelegd. Het is dus van groot belang om de technische staat van zowel de auto als de caravan aan een kritisch onderzoek te onderwerpen. De politie ziet bij verkeerscontroles in het zomerseizoen veel zwaar beladen voertuigen en caravans. Ook de verlichting en het profiel van de banden zijn voor de politie belangrijke aandachtspunten omdat een onjuiste bandenspanning, ondeugdelijke verlichting of te weinig bandenprofiel levensgevaarlijke situaties kunnen opleveren in het verkeer.

Banden

De technische staat van de banden moet in orde zijn. Dat betekent naast een algehele goede staat ook voldoende profilering (minimaal 1,6 mm) ook een juiste spanning. Naast een stuk veiligheid zorgt dit ook nog eens voor minder brandstof gebruikt en een positieve invloed op het rijgedrag. Bij twijfel over de kwaliteit van de banden kan een bezoek aan de garage of bandenspecialist uitkomst bieden.

Verlichting

Het lijkt haast vanzelfsprekend dat bij het omdraaien van de sleutel of een knop ook automatisch alle lampen gaan branden. Niets is echter minder waar. Maar al te vaak blijkt dat de verlichting niet naar behoren werkt. Een kleine inspectie is dan ook vaak geen overbodige luxe en kan onderweg veel (boete)leed voorkomen

Trekhaak/kogeldruk

De kogeldruk is gelimiteerd en mag een bepaald gewicht niet overschrijden. In de technische gegevens van de trekhaak staat hoe groot die druk mag zijn. Het is eenvoudig te meten met behulp van bijvoorbeeld een personenweegschaal. Een te zware kogeldruk heeft een nadelige invloed op het rijgedrag en kan zorgen voor instabiliteit.

Gewicht van de caravan
Op het Voertuigbewijs of op het aanvullingsblad staat precies hoeveel een auto mag trekken. Het gewicht dat genoemd wordt op het Voertuigenbewijs van de auto is bepalend.
Lees alles over de regelgeving op de website van de RDW.

Hoe hard mag je rijden met een caravan
Binnen de bebouwde kom geldt een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur (tenzij borden een andere snelheid aangegeven). Buiten de bebouwde kom mag maximaal 80 kilometer per uur gereden worden. Deze snelheidslimiet geldt voor alle wegen!

Algemene tips tijdens de reis.

§ Plan voldoende pauzes in. Een goede verhouding is 2 uur rijden en een kwartier rusten.

§ Als u ergens parkeert sluit dan uw auto/caravan goed af. Laat geen waardevolle goederen zichtbaar achter.

§ Draag waardepapieren, paspoort en geld zoveel mogelijk bij u. Een halstasje of heuptasje is daarbij een goed hulpmiddel.

§ Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers. Zorg dat uw familieleden bekend zijn met de te volgen reisroute en uw verblijfplaats.

§ Drukke plaatsen zoals markten, evenemententerreinen, stadscentra zijn ook het domein van zakkenrollers. Wees daarop bedacht en draag waardepapieren en geld op een plaats waar zij niet of heel moeilijk bij kunnen komen.

Laatst gewijzigd 13-06-2007 13:24 | © Politie Noord-Holland Noord |