Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 12 juni 2007 |


1. Statenvragen
De vraag van de Brabantse Partij aan de Commissaris van de Koningin om te bemiddelen bij de commotie in de Tilburgse gemeenteraad die is ontstaan over aangiftes inzake geschonden vertrouwelijkheid en eventuele fraude wordt afgewezen.
Nu de zaak in handen van Justitie is gesteld, heeft de Commissaris van de Koningin geen mogelijkheid en bevoegdheid meer om in deze zaak te bemiddelen.

2. Jaarverslag Handhaving
GS hebben het jaarverslag Handhaving 2006 vastgesteld. Hierin staan de acties en resultaten van de handhaving op de Wet hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemaangelegenheden, de Wet milieubeheer, het Vuurwerkbesluit en het dagelijkse werk van de provinciale opsporingsambtenaren.
Het verslag wordt o.a. toegestuurd aan de ministers VROM en V&W en de regionaal inspecteur van VROM.

3. Sanering voormalige militaire terreinen
De provincie zal een overeenkomst sluiten met de Dienst Landelijk Gebied over de sanering van voormalige militaire terreinen. Dit alles onder voorbehoud van het beschikbaar stellen van geld door Provinciale Staten bij de uitwerking van het bestuursakkoord. Op 25 juni wordt op een bijeenkomst in Gilze de overeenkomst getekend. Met het slopen en saneren van de voormalige militaire terreinen in Brabant wordt ongeveer 175 ha toegevoegd aan de natuur. In de provincie gaat het om zestien terreinen. Een hiervan is verkocht aan Natuurmonumenten, twee terreinen in Sint Anthonis zijn aan de gemeente verkocht

4. Particulier opdrachtgeverschap
Er komt een handboek voor mensen die zelf een huis willen bouwen. Gedeputeerde Staten hebben SEV (Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting) opdracht gegeven om conform de offerte het handboek collectief particulier opdrachtgeverschap te maken. Door bewoners bij de ontwikkeling van woningbouw te betrekken kan de bouw sneller gaan en kan dit zorgen voor een betere prijs-kwaliteit verhouding. Het handboek is gericht op Brabantse gemeenten.

5. Uitbreiding Ferm-o-Feed
Het mestverwerkingsbedrijf Ferm-o-Feed in Landerd kan uitbreiden. Gedeputeerde Staten zijn bereid hiervoor af te wijken van het streekplan. De Provinciale Planologische Commissie heeft hierover positief geadviseerd. De uitbreiding heeft betrekking op de bouw van een was- en ontsmettingsplaats en extra opslagmogelijkheden.

6. Digitale afhandeling ontgrondingen
Het wordt binnenkort mogelijk om ontgrondingen digitaal te melden via de website van de provincie. Het gaat dan om ontgrondingen waarvoor geen vergunningplicht geldt. Aan het eind van dit jaar is het ook mogelijk om aanvragen voor ontgrondingsvergunningen digitaal in te dienen.

7. Robuuste verbinding Waterlinie
GS hebben ingestemd met een voorstel voor het zoekgebied van de robuuste verbinding bij de Nieuwe Hollandse Waterlinie in het Land van Heusden en Altena. Dit voorstel van Gebiedscommissie Wijde Biesbosch vormt één van de bouwstenen voor het vrijwillige kavelruilproject 'Land van Heusden en Altena'. GS sturen het rapport naar de statencommissie voor Ruimte en Milieu.

8. Analyse EHS-begrenzing Noord-Brabant
De Ecologische Hoofdstructuur (EHS) in Brabant is uit ecologisch oogpunt goed begrensd en draagt bij aan behoud van biodiversiteit in Brabant. Dit geldt zowel voor bestaande natuur als nieuw te realiseren natuur. Dat blijkt uit een analyse door onderzoeksinstituut Alterra in opdracht van GS. Het draagvlak voor de begrenzing van de EHS in Brabant scoort ook heel positief.
Slechts een klein deel (3,7%) van de EHS draagt niet bij aan de (inter)nationale natuurdoelstellingen. GS zullen deze gebieden gedetailleerder bekijken. Indien blijkt dat deze gebieden geen specifieke waarden hebben, willen GS voor de bestaande natuurgebieden de EHS-status laten vervallen. Voor de nieuw te realiseren natuurgebieden zullen de hectares worden benut om de EHS robuuster te maken.

9. Vertegenwoordiging bij Essent
Het college heeft Gedeputeerde Annemarie Moons aangewezen als waarnemend lid van de aandeelhouderscommissie Essent tot het moment van definitieve benoeming door de algemene vergadering van aandeelhouders.

10. Sportservice
Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant hebben besloten Sportservice Noord-Brabant voor 2007 een budgetsubsidie toe te kennen van E 510.965,- voor uitvoering van het werkplan 2007. Bij de concrete uitvoering van het provinciaal beleid voor sport en bewegen vervult Sportservice een belangrijke rol. Belangrijke doelen van de subsidie zijn het bevorderen van breedtesport, professionalisering in de sport en het Olympisch Netwerk Brabant.

11. Nachtnet
De looptijd van de proef met het Brabants nachtnet is vastgesteld op 3 jaar. Of het nachtnet er daadwerkelijk komt laat ProRail op 20 augustus 2007 weten.

12. HOV-verbinding

Voor de HOV-verbinding Oosterhout - Breda - Etten-Leur heeft de provincie voor co-financiering E10 mln. gereserveerd. Gedeputeerde Staten hebben de gemeente Breda medegedeeld kennis te hebben genomen van de rapportage over de te nemen verkeer- of civieltechnische maatregelen op het traject.


13. Ruimtelijke plannen
Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan: de gemeente Alphen-Chaam voor vervangende nieuwbouw van een woning aan de Zandstraat 6b te Alphen en voor vervangende nieuwbouw woning aan de Galderseweg 56A; de gemeente Goirle voor de bouw van een woning aan de Vijfhuizenbaan 6 te Riel; de gemeente Woudrichem voor de bouw van een woning met garage aan de Schansstraat 56 te Andel; de gemeente Oisterwijk voor de herontwikkeling van voormalig sportpark Lissabon; de gemeente Schijndel voor woningbouw op inbreidingslocatie Stamhuis; de gemeente Laarbeek voor het bouwrijpmaken van de eerste fase van het plan de Beekse Akkers; de gemeente Someren voor doortrekking van de Burgemeester Roelslaan; de gemeente Nuenen voor de realisatie van woningen aan het Wettenseind en voor het oprichten van een varkensstal met mestvergistingsinstallatie aan het Rullen15.

Gedeputeerde staten besluiten op grond van artikel 19 lid 2 WRO tot een categorie-aanwijzing aan: de gemeente Maasdonk voor het bouwrijp maken van de verlengde Run te Geffen.


---- --