Gemeente Amsterdam


Bezoekadres
Stadhuis, Amstel 1
1011 PN Amsterdam

Postbus 202 Directie Communicatie 1000 AE Amsterdam
Telefoon 020 552 29672117
Telefoon 020 552 2117
Fax 020 624 5550
www.amsterdam.nl
Persbericht
Datum 13 juni 2007
Kenmerk 102

Aansturing grote projecten wordt eenduidiger

De positie van de grote projecten in de ruimtelijke sector wordt versterkt. Dit besluit komt voort uit onderzoek dat is gedaan naar het functioneren van de ruimtelijke sector. Daarnaast zal de aansturing eenduidiger worden. Zeven grote ruimtelijke projecten zullen mede worden aangestuurd door stadsdelen. Dit heeft het college van B&W besloten. Nu zijn de Amsterdamse ruimtelijke projecten op verschillende manieren georganiseerd.

De centrale stad zal de grote ruimtelijke projecten benoemen tot zogenaamde coalitieprojecten als deze projecten én een grondexploitatie hebben (of krijgen) met een investeringsvolume voor de gemeente van meer dan 75 miljoen euro, én een hoog risicoprofiel kennen én waarvan de verwezenlijking van strategisch belang is voor de stad. Het gaat om zeven projecten, onder meer Noordwaarts, IJburg en Sciencepark.

De integrale verantwoordelijkheid voor een coalitieproject komt te liggen bij een projectdirecteur.
Nu heeft een projectmanager een dienstdirecteur als ambtelijk opdrachtgever boven zich bij grote projecten. In plaats hiervan komt er nu een directe aansturing van de projectdirecteur door bestuurders van het betreffende stadsdeel en de centrale stad samen, dus in coalitieverband.

De financiële verantwoordelijkheden en bevoegdheden van coalitieprojecten blijven bij de centrale stad. De stadsdelen zullen meer bevoegdheden krijgen bij andere zaken. De verdeling van bevoegdheden wordt maatwerk per project.

Het belangrijkste mandaat van de projectdirecteur wordt om besluiten te nemen en overeenkomsten aan te gaan die financiële gevolgen hebben voor de grondexploitaties van de gebieden die onder hem vallen. De financiële verantwoording van de projecten verloopt via de jaarrekening van het Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam (OGA). Om dit mogelijk te maken krijgen de projecten eigen projectcontrollers. De projectdirecteur stelt jaarlijks een financieel perspectief op. Dit is het belangrijkste beheersingsinstrument.

De centraal-stedelijke diensten hebben in deze opzet een beleids- en regierol, omdat zij de ruimtelijke kaders stellen waarbinnen de projecten moeten werken. Anderzijds hebben zij een faciliterende rol, omdat zij bijvoorbeeld in opdracht van de projecten werken.

Achtergrond
Een aantal zaken riep de vraag op naar mogelijkheden om het functioneren van de ruimtelijke sector te verbeteren.

· Het college wil een onderscheidende plaats veroveren in de top van de Europese steden. Om dat te bereiken moet Amsterdam uitgroeien tot een Europese metropool. De realisatie hiervan stelt extra eisen aan de ruimtelijke sector. · In mei 2006 werd de jaarrekening van het OGA 2005 mede afgekeurd door de financiële verantwoording van de grote projecten. · Parallel hieraan constateerde het college dat de aansturing van de grote projecten onduidelijk is georganiseerd. · Adviezen vanuit de ruimtelijke sector aan het bestuur werden onvoldoende integraal opgesteld.

De directeur OGA kreeg de opdracht om met zijn collega's uit de ruimtelijke sector een visie te formuleren op de manier waarop Amsterdam de grote projecten effectiever kan organiseren en de positie van de ruimtelijke diensten kan versterken.

Pb-102