Gemeente Amsterdam


Bezoekadres
Stadhuis, Amstel 1
1011 PN Amsterdam

Postbus 202 Directie Communicatie 1000 AE Amsterdam
Telefoon 020 552 29672117
Telefoon 020 552 2117
Fax 020 624 5550
www.amsterdam.nl

Persbericht
Datum 13 juni 2007
Kenmerk 101

Intensievere samenwerking in de Amsterdamse ruimtelijke sector

Het college van B&W heeft besloten dat de diensten Infrastructuur Verkeer en Vervoer, Ruimtelijke Ordening, het Ingenieursbureau Amsterdam, het Ontwikkelingsbedrijf Amsterdam, Economische Zaken en het Project Management Bureau per 1 september 2007 veel intensiever gaan samenwerken. Bestuurlijke besluitvorming zal dan gezamenlijk worden voorbereid, zowel op het gebied van uitvoering van projecten als van visievorming en stedelijke regie.

Het bestuur wil een onderscheidende plaats veroveren in de top van de Europese steden. Daartoe moet Amsterdam uitgroeien tot een ware metropool. De ontwikkeling van prachtwijken en de stap naar verdere regionale ontwikkeling maken daar deel van uit. Het bouwen aan de metropool stelt eisen aan de ruimtelijke sector. Zo moet de kwaliteit van de Amsterdamse expertise extra hoog worden, en moet de bediening van bestuur en stadsdelen beter. De diensten willen meer voor de stadsdelen gaan betekenen.

De diensten en bedrijven gaan veel intensiever samenwerken, en daarom moet de cultuur binnen de diensten meer gericht zijn op samenwerken en creativiteit. Daarnaast moet er op meer eenduidige wijze gewerkt gaan worden. Dit geldt vooral voor de bedrijfsvoering, het benaderen en bedienen van stadsdelen, het maken van financiële en juridische risicoanalyses, en werving en opleiding van personeel.

Ook is besloten dat de diensten gaan onderzoeken op welke wijze zij structureel ten minste 5 miljoen euro kunnen besparen over hun totale omzet vanaf 2012. Er zal worden gekeken of deelbesparingen in eerdere jaren mogelijk zijn.

Concrete zaken waartoe het college heeft besloten zijn: · Benoeming van een voorzitter van de Ontwikkelingsalliantie uit het midden van de zittende directeuren van de betrokken diensten (per 1 september 2007). · Het opstellen van een plan van aanpak voor de ontwikkeling van Amsterdam en haar regio tot metropool. · Het onderzoeken van mogelijkheden van gemeenschappelijke of geclusterde huisvesting.
· Een uniforme bedrijfsvoering door te werken op basis van een jaarprogramma en/of offertes, en door op tarief het beleidswerk voor te leggen aan het bestuur. · Een plan van aanpak over hoe de regio en de stadsdelen gemeenschappelijk bediend kunnen worden.
· Een plan van aanpak om gezamenlijk de juridische risico's van aanbesteding en mededinging te beperken.

13 juni 2007 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 101 Bestuursdienst
Pagina 2 van 2

· Uitzoeken welke mogelijkheden er zijn om meer opdrachten voor stadsdelen en projecten uit te voeren.
· Voorstellen te doen voor het verder beheersen van de financiële risico's van grote infrastructurele projecten door onder meer de risicoanalyses te standaardiseren. · Het oprichten van een expertisecentrum voor zaken als contractvorming, prestatiemeting bouwbedrijven en projectevaluatie.

Achtergrond
Een aantal zaken riep de vraag op naar mogelijkheden om het functioneren van de ruimtelijke sector te verbeteren. · Het college wil een onderscheidende plaats veroveren in de top van de Europese steden. Om dat te bereiken moet Amsterdam uitgroeien tot een Europese metropool. De realisatie hiervan stelt extra eisen aan de ruimtelijke sector. · In mei 2006 werd de jaarrekening van het Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam (OGA) 2005 mede afgekeurd door de financiële verantwoording van de grote projecten.
· Parallel hieraan constateerde het college dat de aansturing van de grote projecten onduidelijk is georganiseerd · Adviezen vanuit de ruimtelijke sector aan het bestuur werden onvoldoende integraal opgesteld.

De directeur OGA kreeg de opdracht om met zijn collega's uit de ruimtelijke sector een visie te formuleren op de manier waarop Amsterdam de grote projecten effectiever kan organiseren en de positie van de ruimtelijke diensten kan versterken.

Pb-101