Universiteit Twente

Prestigieuze internationale prijs voor kraakbeenonderzoek Marcel Karperien

Tijdens het 34^th European Symposium on Calcified Tissues in Kopenhagen van dit voorjaar heeft dr. Marcel Karperien de zogenaamde Career Establishment Award gewonnen van

EUR 50.000,- voor de opzet van eigen onderzoek naar kraakbeen. Karperien is werkzaam bij de onderzoeksgroep Tissue Regeneration van de Universiteit Twente. De European Calcified Tissue Society (ECTS) heeft deze prijs aan hem uitgereikt vanwege de enorme potentie van het onderzoek om te komen tot nieuwe behandelmethoden voor kraakbeen bij gewrichtsproblemen.

Het onderzoeksvoorstel dat Karperien heeft ingediend richt zich op de rol van stamcellen bij het aanmaken van nieuw kraakbeenweefsel. Stamcellen in beenmerg worden geïsoleerd en zodanig behandeld dat deze cellen zich kunnen omvormen tot verschillende soorten weefsels, waaronder kraakbeenweefsel. Het onderzoek kan leiden tot nieuwe behandelingsmethoden waarbij het menselijk lichaam zelf kraakbeenweefsel gaat aanmaken. Het fundamentele onderzoek moet daarbij vertaald worden naar klinische toepassingen op het gebied van kraakbeenregeneratie. De nieuwe behandelmethode zal op termijn met name interessant zijn voor de behandeling van gewrichtsklachten door beschadigingen in kraakbeen, bijvoorbeeld bij slijtage van kraakbeen bij artrose.

De ECTS Career Establishment Award is een stimuleringsprijs voor jonge onderzoekers om hen te helpen bij het succesvol opzetten van een onderzoekscarrière. De jury heeft het onderzoekproject van Karperien uitgekozen vanwege de unieke onderzoeksbenadering. "Het onderzoek bevindt zich momenteel nog in een beginstadium, maar er wordt al hard gewerkt aan het opzetten van een eigen onderzoeksgroep. De stimuleringsprijs was voor mij een aangename en zeker welkome aanmoediging", aldus Karperien.