Hulpverleningsregio Haaglanden


Brand in parkeergarage in gemeente Leidschendam-Voorburg,

Brand in parkeergarage in gemeente Leidschendam-Voorburg, 13 juni 2007.

Vanochtend is brand ontstaan in een parkeergarage, gelegen aan de Sionsstraat in de gemeente Leidschendam-Voorburg. Eenentwintig bewoners zijn tijdelijk ontruimd in verband met de rook die vrijkwam. Niemand raakte hierbij gewond.

Vanochtend, omstreeks drie over vier, kreeg de Brandweer de melding binnen via een particuliere alarmcentrale. Bovengenoemde centrale ontving de melding via een rookmelder van de brandmeldcentrale. Ter plaatse aangekomen betrof het de parkeergarage, onder een woongebouw van drie bouwlagen hoog. Het woongebouw maakt deel uit van een groter complex, waar voornamelijk oudere bewoners wonen. Deze ouderen wonen op zich zelf, maar hebben de mogelijkheid om gebruik te maken van zorg van de buren; Huize Rustoord

De brand in de parkeergarage werd veroorzaakt door een personenbusje. Dit busje brandde geheel uit en zorgde voor een behoorlijke rookontwikkeling. Doordat veel mensen met geopende ramen sliepen had de rook vrij spel en drong zo bij verschillende woningen binnen. Hierop heeft de Brandweer metingen verricht, maar nergens hoge concentraties gemeten. Echter omdat het hier gaat om een kwetsbare groep ouderen zijn uit voorzorg verschillende bewoners uit de Sionsvleugel ontruimd. Het betrof hier voornamelijk de woningen met geopende ramen.

Eenentwintig bewoners zijn door de collegas van de Politie ontruimd en aan ambulancepersoneel overgedragen. Deze hebben de bewoners tijdelijk opgevangen in de aula van Huize Rustoord. Hier zijn de bewoners, onder het genot van een kop koffie, gerustgesteld en stuk voor stuk nagekeken. Niemand heeft uiteindelijk iets opgelopen.

De parkeergarage liep behoorlijke rook- en roetschade op. De meeste autos, op het busje na, kunnen na een grondige wasbeurt weer de weg op. De Brandweer heeft verschillende ventilators ingezet om de woningen te ventileren. Nadat alle rook weggeblazen was konden de bewoners weer terug naar hun woning. De oorzaak van de brand is onbekend. De Politie stelt een onderzoek in.