Gemeente Leeuwarden

Leerzaam werkbezoek in Zweden

Bron: Gemeente Leeuwarden (13-06-2007) Op 7 en 8 juni 2007 is een delegatie van Friese bedrijven en instellingen op werkbezoek geweest naar Götenburg en Kristianstad in Zweden. Op uitnodiging van de wethouders Bleize en Waanders heeft de delegatie zich in het kader van Energy Valley georienteerd op de ontwikkeling en toepassing van biogas in Zweden. De twee dagen stonden in het teken van "Waste-to-Energy", Production, distribution and use of Biogas fuel in Sweden. De Leeuwarder delegatie heeft ideeën en inspiratie opgedaan voor het realiseren van initiatieven op lokaal niveau.

Het werkbezoek is een vervolg op de bijdrage die Götenburg en Kristanstad hebben geleverd aan het congres over duurzame brandstoffen dat in november 2006 in Leeuwarden heeft plaatsgevonden.

De resultaten van het werkbezoek zijn:
- Er is behoefte aan meer informatie over technische en logistieke toepassing van biobrandstof voor productie, distributie en transportdoeleinden;

- Voortzetting van de stedencontacten moet worden bekeken
- Initiatieven om te komen tot een kenniscentrum biobrandstof in Leeuwarden wordt ondersteund;

- De delegatie spreekt in september 2007 verder over de inhoud van een energie-duurzaamheidvisie voor Leeuwarden; de gemeente neemt hiertoe initiatief.

De delegatie bestond uit vertegenwoordigers van: Nij Bosma Zathe
Delta Oil
Energy Valley
Essent
E kwadraat advies
Gemeente Leeuwarden
KNN milieu B.V.
Omrin
Provincie Fryslân
Rabobank
Van Hall Instituut
D.B. Wilaard Holding