Donorbloed blijft non profit

13.06.2007 / 11:35 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Sanquin

Sanquin

Amsterdam, 13 juni 2007 In Nederland zorgt Sanquin voor veilig bloed voor patiënten die dat nodig hebben. Deze organisatie maakt uit het bloed van onbetaalde donors bloedproducten die naar ziekenhuizen gaan. Sanquin ligt op het ogenblik onder vuur in de media. Sanquin gaat hier in op de kritiekpunten.

Veilig bloed zonder winst
Van het bloed dat donors afstaan maakt Sanquin verschillende bloedproducten die direct bij de ziekenhuizen kunnen worden gebruikt (rode cellen en bloedplaatjes). Van de overblijvende eiwitten worden geneesmiddelen gemaakt voor Nederlandse patiënten. Als er dan nog restmateriaal is, gaat dit naar de zusterorganisaties in België en Finland en als deze zijn voorzien naar de farmaceutische industrie. Alle inkomsten vloeien terug naar Sanquin en worden onder andere gebruikt voor verbetering van de bloedtransfusie en voor wetenschappelijk onderzoek. Sanquin is een not for profit organisatie.

Helderheid voor de donors
Sanquin is volledig transparant over wat er met het bloed van de donor gebeurt. Er is een actiegroep van donors die zich onvoldoende voelen geïnformeerd. Sanquin betreurt dat, want er is volop informatie voorhanden. Donors krijgen drie keer per jaar een magazine dat in vrijwel elk nummer activiteiten van Sanquin uit de doeken doet. Daarnaast is er een website, een jaarverslag en zijn er folders en posters in de donorcentra aanwezig. Er wordt uitgelegd hoe de bereiding gaat van geneesmiddelen voor patiënten met bloederziekte en afweerstoornissen. Regelmatig worden avonden voor donors georganiseerd. Ze krijgen dan een film te zien over het brede activiteitenpakket van Sanquin: van bloed tot geneesmiddel.

Helderheid voor de ziekenhuizen
Ziekenhuizen betalen voor de bloedproducten van Sanquin. De minister van Volksgezondheid bepaalt de prijzen. De prijslijst is openbaar en is bekend bij de ziekenhuizen.

Sanquin
Sanquin zorgt voor de bloedvoorziening in Nederland. Zij kan dat dankzij de honderdduizenden donors die vrijwillig bloed geven. De donors zijn het hart van de organisatie. Kernactiviteit is een veilige en efficiënte productie en levering van bloedproducten voor de behandeling van patiënten. Door onderzoek onderhoudt en vergroot zij haar kennis over bloed en transfusiegeneeskunde. Deze kennis stelt Sanquin in staat ziekenhuizen, behandelaren, patiënten en donors te adviseren. In het werk van Sanquin staan de beginselen van het internationale Rode Kruis, kwaliteit en servicegerichtheid, centraal. Sanquin is een organisatie van, voor en door mensen.

////////////////////////////////////////