Gemeente Assen


Actueel

College wil starterslening voor huizenkopers invoeren

Assen, 13 juni 2007

Als het aan het college ligt kunnen mensen die voor het eerst een huis kopen per 1 juli in aanmerking komen voor een starterslening. Het gaat om het bedrag dat de starter niet bij de hypotheekverstrekker kan lenen. Deze aanvullende lening moet meer starters op de woningmarkt de mogelijkheid geven een huis te kopen. De gemeenteraad moet het plan nog goedkeuren.

De starterslening moet voorzien in het tekort tussen de maximale hypotheek die de starter kan krijgen en de prijs van de woning. In feite is het dus een tweede hypotheek. Volgens het plan hoeft de starter de eerste drie jaar geen rente en aflossing te betalen. Na drie jaar wordt gekeken welk bedrag voor rente en aflossing beschikbaar is. Uiteindelijk wordt de lening volledig afgelost.

Het college biedt hiermee meer mensen de gelegenheid een woning te kopen. Daarmee komen ook weer huurwoningen beschikbaar. Dat is van belang omdat de vraag naar huurwoningen volgens de woningcorporaties toeneemt. Recent provinciaal onderzoek laat zien dat in Assen in principe voldoende starterswoningen beschikbaar zijn. In het onderzoek wordt de aanbeveling gedaan die door middel van startersleningen voor een grotere groep beschikbaar te maken.

Bij het aflossen van de lening komt het geld dat de gemeente er heeft ingestopt weer terug waarmee het weer beschikbaar is voor andere starters. Het college stelt de raad voor om een bedrag van acht ton beschikbaar te stellen voor dit doel. Het ministerie van VROM voegt daar dan nog eens acht ton aan toe.

Voorwaarden

* In grote lijnen gelden voor de starterslening de volgende voorwaarden:

* Starters zijn mensen die minimaal een jaar ingeschreven staan in het bevolkingsregister van de gemeente Assen en nog niet eerder een koopwoning hebben gehad;

* De koopsom van de woning (dus exclusief kosten koper) is maximaal 160.000

* Het verschil tussen wat de starter volgens de norm van de nationale hypotheekgarantie (NHG) mag lenen en de prijs van de woning bedraagt maximaal 32.000.

Meer informatie

Het fonds komt in beheer van de stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). Deze stichting beheert de fondsen van alle Nederlandse gemeenten die startersleningen aanbieden. Op de website van de SVn staat meer informatie over wat een starterslening precies is en hoe het werkt:
www.svn.nl/startersregeling

Als de gemeenteraad akkoord gaat met het beschikbaar stellen van het geld, start de gemeente de voorlichting over de starterslening.