Gemeente Zoetermeer

Geen fietsen meer voor ingang Stadhuis

24-uurs stallingverbod vanaf 1 september voor ingang stadhuis

Het college van Burgemeester en wethouders is akkoord gegaan met het invoeren van een stallingverbod voor fietsen voor het stadhuis. Hiervoor worden de aanwezige fietsklemmen op het trottoir verwijderd. Het verbod gaat in op 1 september 2007. Het gaat om het trottoir voor de gevel van het Stadhuis aan de kant van de Markt. Namelijk vanaf de ingang van de toren Markt 2 tot aan de oostgevel van het Stadhuis Markt 10.

Vanuit een aantal gemeentelijke afdelingen is gevraagd of het stallen van fietsen voor het Stadhuis aan de kant van de Markt beter kan worden geregeld. Heel veel fietsen slingeren dusdanig rond, dat daardoor overlast ontstaat. Met name voor minder validen en rolstoelgebruikers. Regelmatig zijn de in- en uitgang of de nooduitgang van het Stadhuis geblokkeerd waardoor gevaarlijke situaties ontstaan. Ook tijdens huwelijksvoltrekkingen in de trouwzaal van het Stadhuis moeten bruidsparen zich vaak een weg banen door de fietsenmassa.

Andere stallingmogelijkheden

Bij het instellen van een stallingverbod voor het Stadhuis kunnen fietsers hun fiets stallen in de stalling op de Markt. Bij topdrukte is het mogelijk te stallen aan de Frankrijklaan waar plaats is voor 300 fietsen. Deze plek wordt momenteel mondjesmaat gebruikt. Het aantal fietsklemmen rondom het marktterrein (buiten de fietsenstalling) is in december uitgebreid van 93 naar 173 klemmen. Via informatieborden worden bezoekers geïnformeerd.

24 uurs stallingverbod voor Stadhuis

In het Stadshart geld vanaf 1 oktober 2005 een stallingverbod voor fietsen tussen 11.00 uur en

17.00 uur en op koopavonden van 19.00 tot 21.00 uur. Aansluiting bij de tijden van het stallingverbod zoals deze gelden voor het Stadshart is niet mogelijk omdat de huwelijksvoltrekkingen voor 11:00 tot na 22.00 uur kunnen plaatsvinden. In verband met de veiligheid van de ambtenaren en bezoekers is van belang dat ook buiten deze tijden de nooduitgangen en de reguliere in- en uitgang vrij blijven van fietsen.

De stalling op de Markt kan 24 uur per dag worden gebruikt. De stalling is bewaakt op maandag van 10.30-18.30 uur, dins-, woens- en donderdag van 08.30 - 18.30 uur, vrijdag van 08.30-21.30 uur, en zaterdag van 08.30-17.30 uur en op koopzondagen van 11.30-17.30 uur.

Vanaf het moment dat het 24-uurs verbod ingaat wordt er handhavend opgetreden door toezichthouders en het team Handhaving.