Gemeente Zoetermeer

Duidelijkheid over woonwagenlocaties

Er is een oplossing gevonden voor het opheffen en normaliseren van de laatste drie woonwagenlocaties die nog in beheer zijn bij de Gemeente Zoetermeer (Bleiswijkseweg, Het Oude Gemaal en Rokkeveenseweg Zuid). Hiermee kan het 11 jaar durende normalisatieproces nu eindelijk worden afgerond. "Het is een lange periode geweest van pieken en dalen om tot een oplossing te komen die zo goed mogelijk tegemoet komt aan de wensen van de bewoners en de gemeente Zoetermeer. Ik hoop deze periode van praten en wachten voorgoed achter ons te kunnen laten. Het is tijd om over te gaan tot daden en een einde te maken aan alle onzekerheid" aldus Frans Muijzers, wethouder Wonen.

Het college stelt voor om de locatie aan de Bleiswijkseweg te handhaven en de renovatie van de Rokkeveenseweg Zuid af te ronden. De locatie bij Het Oude gemaal is een tijdelijke locatie die vervalt na oplevering van vervangende locatie in Oosterheem.

Gezien de verwachte schaarste aan bouwgrond in Zoetermeer wordt het aantal woonwagenstandplaatsen binnen de gemeente zo min mogelijk uitgebreid. In vergelijking met een reguliere sociale huurwoning is voor een woonwagenstandplaats veel grondoppervlakte nodig. Het wonen in een woonwagen beschouwt de gemeente als een woonwens, net als ook het wonen in een eengezinswoning of een vrijstaande woning een woonwens is. Niet alle woonwensen kunnen worden gerealiseerd nu bouwgrond in Zoetermeer schaars wordt.

Naast de geplande vervangende locaties aan het Sumatra en de Brandweerlocatie, wordt in Oosterheem één uitbreidingslocatie gereserveerd aan het Zwetstroom. Het overige aantal in Oosterheem nieuw te realiseren woonwagenstandplaatsen moet gebaseerd zijn op de vraag van bestaande woonwagenbewoners uit Zoetermeer als gevolg van het opheffen van locaties elders in de stad.