ABVAKABO FNV

Bond wil afspraken over nieuwe baan voor postbodes

De geplande reorganisatie bij postbedrijf TNT, waarbij duizenden banen verdwijnen, is noodzakelijk. Dat is de conclusie in het onafhankelijk onderzoek dat de bonden hadden gevraagd aan TNT. Abvakabo FNV wilde weten of de ontslagen die het bedrijf in april aankomndigde noodzakelijk zijn. De bond eist nu dat TNT investeert in het begeleiden naar ander werk van overbodige postbodes.

De studie van de Boston Consulting Group (BCG) bevestigt ,,de noodzaak en realiteitsgehalte'' van de plannen, aldus TNT. Het bedrijf is van plan tot 2010 in ieder geval tussen de 6500 en 7000 banen te schrappen. Dit kunnen er 11.000 worden als de bonden niet instemmen met een versobering van de arbeidsvoorwaarden. Vakbond Abvakabo FNV accepteert de feiten zoals die uit het onderzoek naar voren komen en gaat met TNT om tafel zitten. Inzet van de bond is dat de werknemers die hun baan kwijtraken ander werk krijgen, binnen of buiten TNT. De bond vindt dat TNT dan wel moet investeren in het omscholen van de postbodes die overbodig zijn. Ook wil de bond afspraken maken over de inkomenszekerheid van de postbodes. Abvakabo FNV is teleurgesteld dat het onderzoeksbureau geen antwoord heeft gegeven op vragen naar een vergelijking met andere beursgenoteerde en buitenlandse bedrijven.

De reorganisatie is volgens TNT nodig om de concurrentie aan te kunnen. De resultaten van het postbedrijf staan bovendien al enige tijd onder druk door de opkomst van e-mail. BCG vindt dat TNT de plannen goed onderbouwd heeft. Volgens het onderzoek zijn de maatregelen nodig om in de komende jaren voldoende rendement te realiseren.