KNWV

Nieuwsbericht Watersportverbond

13-6-2007

Watersportverbond blij met nieuwe plannen voor eiland De Kreupel in het IJsselmeer.

Het IJsselmeer is in de ogen van het Watersportverbond een belangrijk natuur- en recreatiegebied. Vandaar dat het Watersportverbond er steeds voor heeft gepleit dat nieuwe natuurgebieden in het
IJsselmeergebied ook voor de watersporter toegankelijk zijn.

Eén van die nieuwe natuurprojecten is het eiland de Kreupel, even ten noorden van Enkhuizen. Omdat het een functie zou krijgen voor de natuur èn de recreatie heeft het Watersportverbond een aantal jaren geleden haar aanvankelijke bezwaren vanwege de aantasting van de open ruimte ingetrokken.
In 2003 is vervolgens fase 1, het vogeleiland de Kreupel,
gerealiseerd. Sinds die tijd zijn er vele gesprekken gevoerd over het maken van een aanlegvoorziening (fase 2) bij dat vogeleiland, op een zodanig wijze dat er voor de watersporter een aantrekkelijk en beschut nieuw vaardoel ontstaat en het uitbundige vogelleven op het
vogeleiland zelf niet verstoord wordt. Dat is nu gelukt. Er komt aan de zuid-west punt van het vogeleiland, op veilige afstand van het vogeleiland zelf, een aanlegsteiger voor zon 20 jachten en een enkel charterschip, met een grasveldje en met een golfkering, zodat je er bij de overheersende wind beschut kunt liggen. De enige voorziening is een uitkijkpunt vanwaar je het vogelleven kunt bestuderen.
Staatsbosbeheer is de beheerder van het vogeleiland; leden van de watersportvereniging de Kreupel in Andijk zullen betrokken worden bij het beheer en de exploitatie van de aanlegsteiger.

Het Watersportverbond is blij met de voorgestelde plannen en heeft bij Rijkswaterstaat aangedrongen op een spoedige realisering. Als het goed is, starten de werkzaamheden na het watersportseizoen 2007, zodat in 2008 de eerste watersporters kunnen genieten van deze bijzondere nieuwe aanlegplek in het IJsselmeer.