Gemeente Bolsward


woensdag 13 juni 2007

Subsidiebeleid gemeente Bolsward kan nog beter

De rekenkamercommissie van de gemeente Bolsward geeft in haar eerste rapport een aantal waardevolle suggesties om het subsidiebeleid te verbeteren. Tegelijkertijd constateert de commissie dat in de uitvoering van het subsidiebeleid veel zaken goed geregeld zijn en dat er eerder sprake moet zijn van optimalisering, dan van grondige veranderingen.

De rekenkamercommissie is een bij wet ingestelde onafhankelijke commissie, die de gemeenteraad ondersteunt bij het controleren van de uitvoering van het gemeentelijke beleid. De commissie, bestaande uit twee raadsleden en een externe voorzitter, doet onderzoek naar de doelmatigheid, de doeltreffendheid en de rechtmatigheid van die uitvoering. Voor het eerste onderzoek heeft de medio 2006 ingestelde commissie gekozen voor het subsidiebeleid. Met name de zogenaamde budgetsubsidies, dat zijn de subsidies die grotere instellingen van de gemeente krijgen om taken adequaat te kunnen uitvoeren, werden door de commissie onderzocht.

De bevindingen van de commissie zijn vastgelegd in een ongeveer 50 paginas dik rapport. Naast de verschillende onderzoeksaspecten zijn in het rapport conclusies en aanbevelingen gedaan, waarmee de gemeenteraad, het college van burgemeester en wethouders en het ambtelijk apparaat aan de slag kunnen om de verstrekking van subsidies beter te laten aansluiten bij het gemeentelijk beleid. Ook de interne werkwijze en de communicatie met de instellingen kunnen nog wel enige verbetering ondergaan.

De voornaamste aanbevelingen van de rekenkamercommissie zijn dan ook: hanteer subsidies als een beleidsinstrument en formuleer de prestaties die de instellingen moeten leveren zo veel mogelijk als maatschappelijk effect. Daarnaast verdient het sterk aanbeveling om met de instellingen over de inhoud van hun werk te spreken en meer dan nu de gemeenteraad informatie te verstrekken over voortgang en resultaten.

Het rapport Budgetsubsidies Nader Bekeken is op 12 juni aangeboden aan de gemeenteraad. Het is daarna aan College en raad om er in gezamenlijkheid hun voordeel mee te doen.

Het rapport kunt u hier downloaden

Nadere inlichtingen over de inhoud van het rapport kunnen worden verkregen bij de voorzitter van de rekenkamercommissie, de heer N. van Rijn (T: 0511 521 539, E: nysius@wxs.nl)

Toegevoegde document(en)
Adobe Acrobat Reader downloaden! Documenten beschikbaar in het PDF-formaat kunt u bekijken met de (gratis) Acrobat Reader van Adobe. Wanneer deze niet automatisch wordt opgestart wanneer u op de gewenste documenten klikt, dan kunt u deze installeren door op de hiernaast weergegeven Acrobat-banner te klikken.
PDF Document
Eindrapportage.pdf (322Kb)
Rekenkamercommissie