Vereniging Milieudefensie


Aankondiging voor de pers


*Lenette van Dongen en Milieudefensie leggen Bulderberg aan*


*'Vluchtheuvel tegen klimaatverandering' *


*Amsterdam, 12 juni 2007 --- Milieudefensie en cabaretière Lenette van Dongen leggen woensdagochtend 13 juni een vluchtheuvel tegen klimaatverandering aan bij het Bulderbos in de Haarlemmermeer. Bovenop de vluchtheuvel (de Bulderberg) van tien kuub zand komt een reddingsboei in een kastje. De actie vindt plaats in het kader van de Klimaatvierdaagse van Cool Climate. Milieudefensie en Cool Climate roepen het kabinet op stevige maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat ook de luchtvaartsector minder broeikasgassen uitstoot. *

Lenette van Dongen staat deze week met de musical Doe Maar! in Carré. Toch heeft ze tijd om met Cool Climate een oproep te doen om de uitstoot van broeikasgassen door de luchtvaartsector aan banden te leggen. Begin jaren negentig was Lenette óók al eens in het Bulderbos, toen om er een boom te planten tegen de aanleg van de Bulderbaan. De Bulderberg biedt bewoners van de Haarlemmermeer de mogelijkheid te vluchten als het water in de laaggelegen polder door klimaatverandering stijgt. Milieudefensie hoopt dat de politiek het zover niet laat komen.

De actie vindt plaats in het kader van de Klimaatvierdaagse van Cool Climate. Tijdens deze estafette tegen klimaatverandering stellen bekende Nederlanders en milieuorganisaties zich de vraag: 'Hoe Cool is dit kabinet?'. Donderdag maakt het kabinet bekend hoe zij haar klimaatdoelstellingen denkt waar te maken.

De luchtvaartsector in Nederland is verantwoordelijk voor tien procent van onze bijdrage aan het broeikaseffect. Met de huidige groeiverwachtingen van de sector, waar met name de belastingvrijstellingen voor de luchtvaartsector debet aan zijn, dreigt dat aandeel op te lopen tot twintig procent rond 2020. Milieudefensie vindt dat niet acceptabel en is daarom blij dat het kabinet in het regeerakkoord heeft vastgelegd dat er een heffing op vliegtickets komt. Maar zij ziet dit slechts als een eerste stap op weg naar reële prijzen in de luchtvaartsector. De heffing is nog laag en geldt, ten onrechte, niet voor overstappers. Ook zou er BTW op tickets ingevoerd moeten worden. Daarnaast roept Milieudefensie het kabinet op om met buurlanden een Europese kopgroep te vormen die kerosineaccijns gaan heffen naar elkaars bestemmingen. Ten slotte zou Nederland zich moeten inspannen het emissiehandelssysteem dat voor de sector gaat gelden flink aan te scherpen ten opzichte van het voorstel van de Europese Commissie.


*Wie *Frank Köhler (directeur) en actievoerders van Milieudefensie, Lenette van Dongen


*Wat* Ingebruikneming van de Bulderberg: een vluchtheuvel tegen klimaatverandering


*Waar *Bulderbos, aan het einde van de IJweg bij Vijfhuizen in de Haarlemmermeer. Route: vanaf de N205 bij de afslag Vijfhuizen niet richting Vijfhuizen afslaan, maar de andere kant op. Bij de eerste kruising links: IJweg.


*Wanneer* Woensdag 13 juni om 8.30 uur


*