Senternovem


Gemeentelijke trefdag zwerfafval 2007

Aanvangsdatum

13-06-2007

Kom 13 juni aanstaande naar de gemeentelijke trefdag zwerfafval van SenterNovem. Deze dag is bedoeld voor iedereen die werkt aan een schone gemeente. Tijdens de trefdag komt u alles te weten over de nieuwe subsidieregeling en het driejarig Impulsprogramma. Tref collega's, duik in de modules en fris uw kennis op.

Programma
Het programma voor de dag ziet er als volgt uit: 09.00 - 09.30 Ontvangst met koffie en thee
09.30 - 09.35 Opening
09.35 - 09.45 Het laatste nieuws over het impulsprogramma 09.45 - 10.30 Aanpak zwerfafval: aan welke kant staat u? 10.30 - 12.30 Duik in de modules
12.30 - 13.30 Lunch
13.30 - 15.30 Duik in de modules
15.30 - 16.30 Borrel

Maak snel uw keuze uit de onderstaande sessies en meld u aan. aanmeldingsformulier

"Duik in de modules"
Het programma onderdeel `Duik in de modules' is opgebouwd rondom de modules waarmee u de zwerfafvalproblematiek op een structurele manier aan kunt pakken. Zowel in de ochtend als in de middag kunt u kiezen uit verschillende sessies. Er is gekozen voor een optimale mix tussen theorie en praktijk.

Nadruk op de theorie blokje theorie

Nadruk op de praktijk blokje praktijk

Schema-Aanpak-zwerfafval

Ochtendsessie

blokje theorie Aan de slag met schoon
Naast zwerfafval hebben thema's als onkruid, graffiti en wildplakken invloed op de uitstraling van de omgeving. Wat is de beste aanpak van deze thema's? Moet er voor zwerfafval een apart beleid komen? Of is een integrale aanpak het meest effectief? Op basis van de handreiking `Schoon' en aan de hand van praktijkoefeningen worden deze vragen beantwoord.

blokje theorie Participatie in de proeftuin Eindhoven In deze bijeenkomst wordt een participatieproject van de gemeente Eindhoven aan u gepresenteerd. U doorloopt stap voor stap de verschillende fases van het project en u leert hoe u scholen, winkeliers en bewoners kan betrekken bij het aanpakken van zwerfafval. We gaan uitgebreid in op bijzondere momenten die tijdens de uitvoering van het project langskwamen. Tevens leert u waar uw kansen liggen. Daarnaast worden enkele basisprincipes behandeld die u kunt gebruiken voor het opzetten van een participatieproject in uw eigen gemeente.

blokje theorie Handhaving en communicatie: een gouden combinatie Gemeenten hebben diverse handvatten om handhavend op te treden. Maar hoe maak je de gevolgen van overtredingen duidelijk aan potentiële vervuilers? Wat is de ideale mix tussen preventieve en repressieve handhaving? Aan de hand een analysemodel van het Expertisecentrum Rechtshandhaving gaan we hier mee aan de slag. Ook zullen de mogelijkheden van de nieuwe bestuurlijke boete de revue passeren.

blokje praktijk Elke afvalbak heeft zijn eigen verhaal Het plaatsen van een afvalbak in de openbare ruimte lijkt makkelijk, maar wat komt er eigenlijk allemaal bij kijken? Er zijn heel wat randvoorwaarden waaraan voldaan moet worden om een afvalbak te kunnen plaatsen. Samen met collega's gaat u in de praktijk aan de slag met de keuze en plaatsing van afvalbakken.

blokje praktijk Aan de slag met de handreiking "Beleidsmonitoring" Als navolging van het succes van de workshop monitoring in 's Hertogenbosch en Zwolle wederom een praktijksessie waarin stap voor stap de handreiking beleidsmonitoring wordt toegelicht. U krijgt tips over hoe u de nieuwe methodiek het beste kunt gebruiken en ondergaat aan den lijve hoe u de methodiek hanteert. Na deze workshop is beleidsmonitoring van zwerfafval bijna alleen nog maar een kwestie van doen.

blokje praktijk Duikvlucht door de Projectengalerij Kunt u geen keuze maken uit de bovenstaande sessies of wilt u wat van gedachten wisselen over specifieke projecten, dan kunt u het beste deelnemen aan de Projectengalerij. Geen presentaties of workshops, maar korte toelichtingen van gemeentelijke projecten op alle modules. Tevens zijn gemeentelijke vertegenwoordigers en diverse deskundigen aanwezig om al u vragen te beantwoorden. U kunt bij hen terecht voor praktische informatie over specifieke thema's of projecten rondom alle modules van zwerfafval.

Middagsessie

blokje praktijk Participatie: een goede start! Tijdens deze workshop wordt er gewerkt. U analyseert en inventariseert de kansen en mogelijkheden voor samenwerking met bewoners en bedrijven binnen uw gemeente. U gaat met goede ideeën voor uw eigen gemeente naar huis. Let op: aan deelname van deze workshop zit een maximum!

blokje praktijk Hoe bereiken we onze jongeren? Jongeren worden vaak in één adem genoemd met zwerfafval. Maar waar zijn jongeren gevoelig voor? Is het probleem met jongeren die zwerfafval veroorzaken op te lossen? Hoe reageren ze op prikkels uit hun direct omgeving en hoe belangrijk is de afzender? In deze workshop verdiepen we ons, onderleiding van Rotterdam die haar ervaringen en aanpak inbrengt, in deze doelgroep.

blokje theorie Anders reinigen: een zaak van lange adem Veel gemeenten willen meer gaan werken op basis van beeldkwaliteit. Hoe krijg je medewerkers van de werkvloer enthousiast voor deze nieuwe manier van werken? Om dat voor elkaar te krijgen is een cultuuromslag nodig. Op basis van een praktijksituatie lichten deskundigen toe wat er allemaal komt kijken bij het werken met kwaliteitsbeelden. Tevens krijgt u tips hoe u dat in uw gemeente kan aanpakken.

blokje theorie De kloof tussen meten en beleven Hoe komt het dat bewoners een gemeten schone locatie toch vies kunnen vinden en hoe kun je deze beleving beïnvloeden. Kan dit bijvoorbeeld door de wijze van communiceren aan te pakken? Welke factoren zijn daarbij van belang? Kan het lonend zijn als gemeente in te zetten op het veranderen van de beleving en niet op het reinigen zelf? Tijdens deze workshop wordt aandacht besteed aan de laatste inzichten en krijgt u meer zicht op hoe u als gemeente hier op kunt inspelen.

blokje praktijk Duikvlucht door de Projectengalerij Kunt u geen keuze maken uit de bovenstaande sessies of wilt u wat van gedachten wisselen over specifieke projecten, dan kunt u het beste deelnemen aan de Projectengalerij. Geen presentaties of workshops, maar korte toelichtingen van gemeentelijke projecten op alle modules. Tevens zijn gemeentelijke vertegenwoordigers en diverse deskundigen aanwezig om al u vragen te beantwoorden. U kunt bij hen terecht voor praktische informatie over specifieke thema's of projecten rondom alle modules van zwerfafval.

Aanmelden
Meld u snel aan zodat u verzekerd bent van deelname aan de workshops van uw voorkeur. U kunt zich vóór maandag 4 juni aanmelden door bijgaand aanmeldingsformulier in te vullen.

Locatie

Congrescentrum De Eenhoorn te Amersfoort, Koningin Wilhelminalaan 33, (tegenover het NS station).

Toegangsprijs

Aan deelname van deze dag zijn geen kosten verbonden. Contact

Voor meer informatie over de trefdag kunt u terecht op onze website of contact opnemen met de Helpdesk Afvalbeheer via telefoonnummer 030-2147979.