'Visie CDA kortzichtig' inzake hoger onderwijs
Op 12 juni 2007 was in De Volkskrant te lezen dat het CDA gekomen is met een tegenhanger van het leerrechtensysteem voor hoger onderwijs. In dit alternatieve systeem wordt de onderwijsinstelling financieel verantwoordelijk gesteld voor het leertempo van de student. Dit is de doodsteek van onderwijskwaliteit.
We zien het al voor ons: een student zit het grootste deel van de tijd in de kroeg bier te drinken, en haalt tóch alle punten. Niet omdat de student de stof beheerst, maar omdat de onderwijsinstelling financieel gekort wordt op het moment dat een student de vakken niet haalt. Gevolg hiervan is dat de eisen aan kennis en vaardigheden van een student versoepeld zullen worden, om toch over voldoende financiële middelen te beschikken.
Het CDA slaat de plank op drie vlakken volledig mis. Ten eerste handelt een organisatie naar de financiële structuur waarin ze zich bevinden; een onderwijsinstelling probeert altijd zoveel mogelijk geld binnen te krijgen.
Ten tweede is kwaliteitszorg in het systeem van het CDA de allerbelangrijkste voorwaarde om functioneel te zijn. In het stuk in De Volkskrant wordt hier echter met geen woord over gerept; slechts drie voorwaarden worden wel genoemd, namelijk onderwijsinfrastructuur, goede begeleiding van studenten en adequaat georganiseerde medezeggenschap. De allerbelangrijkste voorwaarde is juist het vasthouden aan de leerdoelen en eindtermen van een opleiding.
Als laatste verlegt het voorstel van het CDA de verantwoordelijk van de student zelf naar de onderwijsinstelling. De Campus Coalitie, universiteitsraadpartij van Universiteit Twente, is van mening dat een student zelf verantwoordelijk dient te zijn voor het al dan niet studeren binnen een redelijke termijn. Niet de onderwijsinstelling, maar de student zelf dient hier de consequenties voor te dragen.
Instellingen moeten gefinancierd worden op basis van de kwaliteit van onderwijs en onderzoek, niet op basis van de kwaliteit van de gebruikers.
Daarnaast is het nog maar de vraag of het wenselijk is dat er puur op studieduur wordt afgerekend. Het doel is een student af te leveren met voldoende kennis en vaardigheden. Activiteiten buiten de studie om, maar gedurende de studietijd zijn ook een belangrijke factor in het ontwikkelen van deze kennis en vaardigheden.
Volgens ons zijn er twee criteria waar een financieringsmodel aan moet voldoen: mogelijkheden bieden voor studenten om zich te ontwikkelen en een zo hoog mogelijk onderwijskwaliteitsniveau nastreven. Wanneer aan deze voorwaarden is voldaan, dan moet de student zelf afgerekend worden op zijn resultaten.
Yori Kamphuis, lijsttrekker
Martijn van Andel, fractievoorzitter
Campus Coalitie, universiteitsraadpartij van de Universiteit Twente
Contactpersonen voor de pers:
Yori: 06-22184262,