Port of Rotterdam
Havenbedrijfman Henk de Bruijn wordt lector Ideale Haven Hogeschool Rotterdam
12-06-2007
Tijdens de Hogeschooldag op 12 juni 2007 op het RDM-terrein maakt de Hogeschool Rotterdam officieel bekend dat drs H.W.J.J. (Henk) de Bruijn (53) is aangesteld tot lector Ideale Haven.
Het gaat om een parttime-benoeming. Henk de Bruijn blijft werkzaam bij het Havenbedrijf Rotterdam N.V. als hoofd Corporate Development. In de nieuwe functie gaat de havenbedrijfman impulsen geven om de studenten van de Hogeschool meer te betrekken bij innovatief onderwijs en onderzoek rondom de vraagstukken van het Haven en Industrie Complex Rotterdam. Daartoe is het lectoraat Ideale Haven ingesteld dat het komende studiejaar van start gaat. Het lectoraat is een onderdeel van de samenwerkingsovereenkomst tussen de Hogeschool en het Havenbedrijf die later dit jaar gesloten wordt.
Het lectoraat
Het doel van het lectoraat Ideale Haven is het overdragen en verdiepen van kennis rond haventhema's en het stimuleren van vernieuwend onderzoek. Het programma Ideale Haven bevat aanknopingspunten en thema's voor studenten uit vrijwel alle studierichtingen van de Hogeschool Rotterdam: niet alleen logistiek en transport, maar ook economie, bedrijfskunde, ondernemerschap, rechten of ICT. Zo hebben bouwkundestudenten zich recent nog verdiept in mogelijkheden om het aanzicht - de 'beeldkwaliteit' - van de haven te verbeteren. Ook samenwerking met de Willem de Kooning Academie is zeker een kans.
Als lector is Henk de Bruijn de schakel tussen de Hogeschool Rotterdam en het Havenbedrijf. De benoeming past in het streven van de Hogeschool om enerzijds onderwijs meer en beter te laten aansluiten op vragen vanuit de haven. Anderzijds hoopt de Hogeschool dat ook bedrijven meer gebruik maken van de aanwezige kennis bij studenten.'Outside in, Inside out' - werken, wordt dat wel genoemd.
Onderwijs-kennis-arbeid-innovatie
Het Havenbedrijf is de beheerder van het Rotterdamse haven- en industriegebied. Naast het afwikkelen van het scheepvaartverkeer en het beheer en de exploitatie van de haventerreinen, heeft het Havenbedrijf een ontwikkelingstaak. Voorbeelden zijn de aanleg van de Tweede Maasvlakte en de Betuweroute. De ontwikkeltaak betreft evenzo de 'zachte kant' van de haven, waaronder een samenhangend beleid gericht op onderwijs, kennis, arbeid en innovatie.
Om de concurrentie met omliggende havens te kunnen bijbenen wil Rotterdam zich ontwikkelen als Kennishaven, zo staat in het Havenplan 2020. De Bruijn daarover: 'Als we een Kennishaven willen zijn, impliceert dat investeren in onderwijs. Dat doen we niet alleen via de Hogeschool Rotterdam, maar in de hele onderwijskolom: van basisschool via voortgezet onderwijs en beroepsonderwijs tot aan de universiteit. Dus in scholieren, studenten en docenten.'
Nauw daarmee samen hangt de betrokkenheid van het Havenbedrijf bij de instroom van voldoende en adequaat opgeleid havenpersoneel. Deze 'match' tussen vraag en aanbod betreft zowel de vervangingsvraag in de komende jaren als gevolg van uitstromende 'babyboomers', als de verwachte groei van de werkgelegenheid in het havengebied vanwege de geplande uitbreidingen.
De lector
Henk de Bruijn is bekend met zowel de stad Rotterdam als de haven en is nu bij het Havenbedrijf hoofd Corporate Development. Over de nieuwe baan, die hij combineert met zijn werk bij het Havenbedrijf, zegt lector Henk de Bruijn: 'Via de Ideale Haven gaan we slimme en innovatieve oplossingen bieden voor vraagstukken uit de havenpraktijk. Zo profiteert het Havenbedrijf enerzijds van de onderwijs- en onderzoekscapaciteiten van de hogeschool, terwijl studenten en docenten profiteren van de kennis en ervaring van het Havenbedrijf. Dat gaan we onder meer doen via gastcolleges door mensen uit de haven en het Havenbedrijf, en via workshops, seminars, havenstages en onderzoeksopdrachten voor afstudeerders.'
© Havenbedrijf Rotterdam N.V.