Koopkracht onderwijs fors omlaag
Werknemers in alle onderwijssectoren zijn er in koopkracht de afgelopen jaren fors op achteruit gegaan. "De kloof tussen onderwijs en de rest van de economie groeit", constateerde Walter Dresscher, voorzitter van de AOb, tijdens de algemene vergadering van dinsdag 12 juni.
Uit een analyse waarin de salarisstijging wordt afgezet tegen de inflatie, blijkt dat op dit moment de onderwijssector sinds 1990 een koopkrachtdaling kent van 9 procentpunten. In de marktsector daarentegen is de koopkracht toegenomen met 3 procent.
Dresscher: "De schuld daarvoor ligt onder andere bij de drie vorige kabinetten-Balkenende, die de overheids- en onderwijssalarissen bevroor en de tegemoetkoming in de ziektekosten decimeerde. Het effect is desastreus: het wordt steeds aantrekkelijker om in de zakelijke dienstverlening te gaan werken waar de koopkracht stijgt, en niet in het onderwijs want daar daalt de koopkracht. Intussen vraagt de overheid zich op het hoofd krabbend af waarom te weinig mensen kiezen voor het leraarsberoep. Ik weet het wel: ze kunnen heel goed rekenen."
De analyse van de Algemene Onderwijsbond is gemaakt op basis van de gegevens die worden verzameld door het Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt. Daarin wordt de loonontwikkeling in de verschillende bedrijfstakken vergeleken, maar deze kan ook geïndexeerd en afgezet worden tegen de inflatie. Wanneer 1990 als uitgangspunt wordt genomen, blijkt dat onderwijs steeds verder gaat achterlopen op de markt. De laatste drie jaar gaat dat in verhoogd tempo.
Volgens Dresscher maakt de analyse duidelijk dat het hoog tijd is om te investeren in de onderwijssalarissen. "Tot nu toe heeft de overheid simpele economische wetten gewoon genegeerd. Ik hoop dat de commissie die de aantrekkelijkheid van het leraarsberoep onderzoekt verstandiger is en ook kijkt naar de concurrentiepositie op de arbeidsmarkt. Het dictaat vanuit de overheid om de salarissen in het onderwijs laag te houden moet verdwijnen. Investeer in onderwijs, anders hebben we straks geen tussenuren in het voortgezet onderwijs, maar tussendagen."
Ontwikkeling koopkracht
1990 1995 2000 2006
particuliere bedrijven 0 0 +2 +3
zakelijke dienstverlening 0 0 0 +2
welzijn 0 0 -3 -5
basisonderwijs 0 -2 -6 -9
voortgezet onderwijs 0 -2 -6 -9
bve 0 -2 -6 -9
(bron: SBO en CBS)
Algemene Onderwijsbond