Gemeente Bronckhorst
---


Gemeente Bronckhorst komt met veiligheids-beleid om veilige woon- en leefomgeving te waarborgen

Een veilige omgeving om in te wonen en te leven is voor de meeste mensen erg belangrijk. Verschillende instanties, waaronder de gemeente en de politie, zetten zich hier dagelijks voor in. Hoe en met wie de gemeente Bronckhorst zorgt voor de veiligheid van haar inwoners is opgenomen in het nieuwe veiligheidsbeleid dat b en w onlangs vaststelden. De raad bespreekt het plan op 28 juni a.s. Doel van het veiligheidsbeleid is het structureel tegengaan van criminaliteit en overlast, het verkleinen van veiligheidsrisico's en verminderen van gevoelens van onveiligheid. In 2006 organiseerde de gemeente een veiligheidsonderzoek (enquête) om te meten hoe Bronckhorster inwoners over veiligheid in hun woonomgeving denken. Bijna 2.000 mensen namen hieraan deel. De uitkomsten zijn een uitgangspunt geweest voor het veiligheidsbeleid. Het is de bedoeling over vier jaar weer zo'n onderzoek te doen en zo te bekijken of de veiligheid in Bronckhorst in die periode is verbeterd door de maatregelen die zijn opgenomen in het veiligheidsbeleid.

Veiligheid is letterlijk: een situatie die vrij is van gevaar. Maar iedereen die wel eens te maken heeft gehad met een inbraak, brand, vernieling van persoonlijke eigendommen of iedere dag weer die gevaarlijke kruising over moet steken op weg naar school of werk, weet dat onveiligheid helaas ook deel uitmaakt van het dagelijks leven. Het Bronckhorster veiligheidsbeleid richt zich op de volgende thema's en maatregelen om de veiligheid te verbeteren:

. Veilige woon- en leefomgeving
Aanpak van huiselijk geweld, aanpak van en voorlichting over het voorkomen van autoinbraken, aandacht besteden aan aanwezigheid en werk van de wijkagent, contacten met dorpsbelangenorganisaties, waar nodig verbeteren van groen- en speelvoorzieningen en verlichting, buurtbemiddeling, aandacht voor aanbrengen van goed hang- en sluitwerk in woningen . Bedrijvigheid en veiligheid
Veiligheid op bedrijventerreinen en winkelgebied bevorderen door vaste routes voor gevaarlijke stoffen aan te wijzen, handhaving, aandacht voor Keurmerk Veilig Ondernemen, eventuele overlast door grote evenementen en uitgaan tegengaan en evenementenbeleid up to date houden . Jeugd en veiligheid
De problemen zijn: hangjongeren, alcohol en drugs, schooluitval en agressie in het verkeer. Inzet van een alcoholmatigingsproject (veel voorlichting over gevaren van alcohol) en samenwerking met (signalerings)instanties die met en voor jongeren werken (o.a. jongerenopbouwwerker)

. Verkeersveiligheid
Speerpunten zijn onder meer veilige schoolroutes en aandacht voor langzaam verkeer. Maatregelen om hiervoor te zorgen zijn opgenomen in het Gemeentelijk Verkeer en Vervoer Plan . Risicobeheersing
De brandweer speelt een steeds grotere rol in het voorkomen van onveiligheid door de uitbreiding van haar preventieve taken (handhaving van voorwaarden in bouw- en gebruikvergunningen), oefenen en opleiden heeft de aandacht, als ook het vestigingsbeleid (welke ondernemingen kunnen zich in verband hun producten waar wel en niet vestigen) . Rampenbestrijding
Als er een ramp of calamiteit is, is het van groot belang dat politie, brandweer, GHOR (Geneeskundige Hulp bij Ongevallen en Rampen) en gemeente weten wat ze moeten doen (opleiden en oefenen) en rampen- en rampenbestrijdingsplannen moeten actueel zijn.

De gemeente is verantwoordelijk voor de veiligheid en handhaving van de openbare orde. De burgemeester is portefeuilliehouder op dit gebied. Om de thema's en maatregelen zo goed mogelijk op te pakken, werkt de gemeente samen met onder meer de politie, brandweer, justitie en buurgemeenten maar ook organisaties als maatschappelijke instellingen (jeugd- en jongerenwerk, ouderen- en vrijwilligerswerk, sportinstellingen), woningbouwcorporaties, ondernemers, scholen en inwoners zelf. Inwoners hebben recht op veiligheid, maar ook een verantwoordelijkheid om problemen te signaleren in hun omgeving.

Hengelo Gld., 12 juni 2007

Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met Margreet Arends, afdeling communicatie, tel. (0575) 75 04 70.


---- --