Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Persuitnodiging, 8 juni 2007

Hoe meet je relevantie van onderzoek?

Dinsdagmiddag 12 juni a.s. vindt in Felix Meritis het eerste nationale seminar plaats over het meten en zichtbaar maken van de maatschappelijke impact en relevantie van wetenschappelijk onderzoek. Universiteiten en wetenschapsinstituten leveren hiermee een bijdrage aan de vraag naar maatschappelijke verantwoording van hun onderzoek.


***Seminar***
Maatschappelijke impact en relevantie zijn momenteel belangrijke issues voor het wetenschappelijk onderzoek. Onderzoekers worden in toenemende mate aangesproken op de bijdrage van hun werk aan de maatschappij en in onderzoeksvisitaties wordt geoordeeld over de maatschappelijke waarde van wetenschap. Maar hoe kan de maatschappelijke relevantie in kaart worden gebracht? En hoe kan deze worden meegewogen in het onderzoeks- en wetenschapsbeleid?

Tijdens het seminar komt in twee parallelsessies, een voor de alfa- en gammawetenschappen en een voor de natuur- en levenswetenschappen, onder meer ter sprake welke instrumenten er voorhanden zijn om de maatschappelijke impact zichtbaar te maken en welke wensen er leven bij onderzoekers om deze zichtbaarheid te vergroten. Er zijn bijdragen van Barend van der Meulen (Universiteit Twente), Babs van den Bergh (AWT) en Herman Eijsackers (WUR). Henriette Maassen van den Brink (UvA) is dagvoorzitter en Hans Bennis (Meertens Instituut KNAW) zit de sessie over de alfa- en gammawetenschappen voor. De organisatie van het seminar is in handen van de projectgroep ERiC (Evaluating Research in Context), bestaande uit COS, KNAW, NWO, QANU, VSNU en HBO-raad. Het programma van de middag vindt u op www.eric-project.nl.

Pers is van harte welkom bij het seminar, dat wordt gehouden in Felix Meritis, Keizersgracht 324, Amsterdam, van 13.00 tot ongeveer 16.45 uur.


***Gids***
Om de maatschappelijke kwaliteit van onderzoek in kaart te brengen is de zogenoemde sci_Quest methode ontwikkeld. Daarmee wordt een beeld verkregen van de totale prestatie van een onderzoeksgroep op alle domeinen waarop die groep actief is. Dus niet alleen op het gebied van wetenschap, maar ook op het gebied van maatschappij en beleid en het gebied van markt en industrie. De methode is inmiddels toegepast in een aantal pilots in universiteiten en hbo-instellingen. Over de methode, die aansluit bij de bestaande evaluatie- en visitatiemethoden, is een werkdocument uitgebracht, de 'Gids voor praktijk van de sci_Quest methode voor universiteit en hbo'. Die is te bestellen op www.eric-project.nl. Daar is ook meer informatie over het project en de activiteiten te vinden.


---
Noot voor de redactie,