Gemeente Hengelo

Omnibusenquête 2006 gepresenteerd

Iedere twee jaar organiseert de gemeente Hengelo de zogeheten Omnibusenquête. De resultaten van dit onderzoek zijn belangrijk, omdat we als gemeente graag de ervaringen en wensen van onze inwoners willen vertalen in beleid. In 2006 hebben 1.898 mensen meegewerkt aan dit onderzoek, een respons van 47 procent. Aan bod kwamen onderwerpen als: gemeentelijke informatievoorziening, participatie, kunst en cultuur, uitgaansoverlast en vervoermiddel naar het werk. Hieronder vindt u enige resultaten.

U kunt de publieksversie van de Omnibusenquête met daarin, naast de belangrijke resultaten, bij ieder onderwerp een aantal beleidsaanbevelingen hier downloaden.

Klik hier om naar de pagina te gaan.

Op deze pagina kunt u ook het hele onderzoeksrapport bekijken. Vanaf vrijdag 15 juni verschijnt de publieksversie ook op papier. Deze kan opgehaald worden bij de Gemeentewinkel in het stadhuis.

Informatievoorziening

Gemeentelijke informatie bereikt de Hengeloërs meestal via het Hengelos Weekblad en de Twentsche Courant Tubantia. De meeste respondenten vinden de informatie die zij van de gemeente ontvangen begrijpelijk en betrouwbaar. Het minst tevreden is men over de relevantie van de informatie. Het contact met de Gemeentewinkel wordt het beste gewaardeerd.

Contact tussen burger en gemeente

Er zijn verschillende mogelijkheden om contact te hebben met de gemeente. De meeste Hengeloërs (46%) geven de voorkeur aan een bezoek aan de balie, gevolgd door internet (34%). Ruim driekwart van de respondenten is tevreden met de openingstijden van de balies op het Publieksplein.

Participatie

Bewonersparticipatie beperkt zich meestal tot het lezen van informatie, met name over de eigen wijk, gevolgd door informatie over de rest van de stad. De betrokkenheid blijkt bij mannen hoger dan bij vrouwen. In het algemeen lezen meer mensen boven de 34 jaar dan jongeren en vaker autochtonen dan allochtonen over plannen van de gemeente in de wijken.

Identiteit

Op de vraag wat vindt u het meest kenmerkend voor Hengelo? gaven de meeste respondenten als antwoord: Hengelo als leefbare stad. Gevolgd door Hengelo als gunstig gelegen stad. Hengelo als cultuurstad wordt door de Hengeloër het minst kenmerkend gevonden.

Winkelen in Hengelo

De Hengeloër komt met name naar het centrum voor het kopen van kleding, schoenen en huishoudelijke artikelen. Voor dagelijkse boodschappen gaat men meestal naar een winkel in de eigen buurt of wijk. De koopkrachtbinding aan Hengelo is het grootst voor dagelijkse boodschappen (97%) en het laagst voor de aankoop van bloemen, planten en tuinartikelen (53%).

Evenementen

Ruim 80 procent van de Hengeloërs heeft in de afgelopen twaalf maanden wel eens één of meerdere evenementen in Hengelo bezocht. De Lambertuskermis (50%) en de Nacht van Hengelo (45%) trekken de meeste bezoekers en Okart de minste (4%). Ook bij het vorige onderzoek uit 2004 waren de Lambertuskermis en de Nacht van Hengelo de meest populaire evenementen.

Kunst en cultuur

Bijna driekwart van de Hengeloërs (73%) is het afgelopen jaar minimaal één keer naar een culturele voorstelling geweest. Veruit de meeste Hengeloërs (50%) gingen naar de film, een kwart bezocht een pop- of wereldmuziekconcert. Voorstellingen die relatief vaak in Hengelo zelf bezocht worden zijn cabaret of kleinkunst, een toneelvoorstelling of uitvoering van een koor. Bij musical en film is het aandeel van Hengelo naar verhouding klein. Dit laatste hangt uiteraard samen met de sluiting van Utopolis.

Uitgaansoverlast

Een beperkt aandeel van de respondenten ondervindt in het weekend veel uitgaansoverlast. De uitgaansoverlast die de Hengeloër in het weekend ervaart is afgenomen in vergelijking met 2004. Het uitgaansgedrag blijkt van invloed te zijn op de mate waarin men overlast ervaart. Frequente stappers ervaren minder uitgaansoverlast dan mensen die minder vaak uitgaan.

Vervoermiddel naar het werk

Voor de inwoners die in onze eigen gemeente werken, is de fiets het belangrijkste vervoermiddel naar het werk: bijna tweederde (62%) pakt de fiets en 30 procent de auto. De inwoners die buiten Hengelo werken nemen vooral de auto naar hun werk (76%). Per saldo is de auto het meest (57%) gebruikt. Ten opzichte van twee jaar geleden is het autogebruik van de Hengeloër voor het woon-werkverkeer licht gedaald en het fietsgebruik licht toegenomen.