Rechtbank 's-Hertogenbosch


Hof heropent onderzoek in zaak steigerongeval Amercentrale

âs-Hertogenbosch, 12 juni 2007 â In de zaak van het steigerongerval in de Amercentrale heeft het gerechtshof âs-Hertogenbosch vandaag een tussenarrest gewezen. Het hof oordeelt dat het onderzoek ter terechtzitting niet volledig is geweest en heropent het onderzoek. Een raadsheer-commissaris zal een deskundige benoemen die antwoord zal moeten geven op vier door het hof geformuleerde onderzoeksvragen.

Op 28 september 2003 is in de vroege ochtend tijdens gritstraalwerkzaamheden een grote industriële steiger in een ketel van de elektriciteitscentrale ingestort. Vijf op de steiger werkzame mensen vonden hierbij de dood, drie mensen raakten gewond.

De ontwerper van de steiger stond in hoger beroep terecht. Tijdens de behandeling van zijn zaak hebben verschillende deskundigen hun oordeel gegeven over het ontwerp, de deugdelijkheid en het gebruik van het steiger. Deskundigen van TNO die in eerste instantie het technisch onderzoek hadden gedaan en de door de verdediging aangetrokken deskundige dr. Willems (bouwkundig ingenieur) spraken elkaar in dit opzicht tegen. Bovendien betwistten deze deskundigen elkaars deskundigheid.

Nader deskundigenonderzoek

Het hof heeft behoefte aan nader deskundigenonderzoek, waarin met name de navolgende vragen moeten worden beantwoord:

1. Zijn de door TNO en dr. Willems gehanteerde onderzoeksmethoden om de oorzaak van het instorten van de steiger in de ketel Amer 9 te achterhalen geschikt en zo ja, zijn zij op de juiste wijze uitgevoerd?

2. Is er een andere, betere methode beschikbaar, en zo ja, welke?
3. Is de stelling dat ook indien de door ontworpen steiger volledig geschoord was, deze zou zijn ingestort uitsluitend als gevolg van de werking van de trogwand, juist?
4. Zijn er overigens nog opmerkingen op het gebied van uw deskundigheid die van belang zijn voor het onderzoek in deze zaak?

Nadat de rapportage van de deskundige gereed is, zal het hof een nieuwe zittingsdatum plannen en bekendmaken.

De rechtbank in Breda veroordeelde op 24 mei 2006 de ontwerper van de steiger tot 1 jaar gevangenisstraf. Zijn werkgever kreeg een geldboete van 450.000 Euro. Twee andere bij het ongeval betrokken bedrijven kregen geldboetes van respectievelijk 300.000 en 100.000 Euro. Allen zijn veroordeeld voor dood en zwaar lichamelijk letsel door schuld.

LJ Nummer

BA6983

Bron: Gerechtshof 's-Hertogenbosch Datum actualiteit: 12 juni 2007 Naar boven