Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Rapport WSPA toont aan: illegale handel in berengalproducten gaat onverminderd door
WSPA presenteert testkit voor aanpak onverminderde illegale handel in berengalproducten
Den Haag, 12 juni 2007 - De illegale handel in berengalproducten gaat wereldwijd onverminderd door. Het overgrote deel van deze producten die worden verwerkt in traditionele Aziatische geneesmiddelen, maar tegenwoordig ook in Westerse producten als wijn en shampoo, wordt illegaal geëxporteerd uit China. Dat zijn de belangrijkste resultaten uit het onderzoek 'From Cage to Consumer', dat WSPA vandaag presenteert. De handel in berengal wordt algemeen gezien als een van de grootste bedreigingen voor het voortbestaan van berensoorten. Reden waarom WSPA vandaag een unieke en zeer effectieve testkit presenteert waarmee douanebeambten in enkele minuten kunnen controleren of een product afkomstig is van beren. De 'berenkit' is enig in zijn soort en wordt sinds kort getest in Canada en Australië.
Berengal wordt al duizenden jaren gebruikt in de traditionele Aziatische geneeskunst omdat men gelooft dat daarmee kwalen als lever- en oogaandoeningen kunnen worden genezen. Hoewel er tegenwoordig plantaardige en synthetische alternatieven bestaan, geven veel consumenten nog steeds de voorkeur aan berengal.
Het onderzoek
In 2006 en 2007 voerde WSPA undercoveronderzoek uit naar de handel in berengal in de VS, Canada, Taiwan, Japan, Korea, Singapore, Australië en Nieuw Zeeland. Daaruit bleek dat winkels voor traditionele natuurgeneeskundige producten in al deze landen op grote schaal illegaal verkregen galblazen van beren of berengalproducten aan de man brachten. In de onderzochte winkels in Canada en de VS die berengal verkochten, bleek minstens driekwart van de berengalproducten uit China te komen.
Testkit
De testkit die WSPA vandaag presenteert is ontwikkeld in samenwerking met Wildlife DNA Services. Met behulp van de testkit kunnen beambten die controle uitoefenen op illegale handel, snel vaststellen of een bepaald product van beren afkomstig is. De technologie voor de testkit is gebaseerd op de immuniteitsproef, een biochemische test waarbij antistoffen worden gebruikt om de betreffende stof te detecteren. Uit proeven met de testkit is gebleken dat de kit sporen (tot een verhouding van 10 op 1 miljoen) kan detecteren in de meeste soorten berenproducten, waaronder tevens samengestelde medicijnen en fabrieksmatig vervaardigde geneesmiddelen. Uitvoering van de test gebeurt in vier eenvoudige stappen en neemt ongeveer drie minuten in beslag, het resultaat is na vijf minuten bekend. De test is met een afmeting van 8 x 2 cm licht in gewicht en duurzaam.
Berenfokkerijen
Sinds de jaren '80 van de vorige eeuw worden beren gehouden op fokbedrijven in China, Korea en Vietnam om dagelijks gal van hen af te tappen. Zolang de beren leven, en dat is soms meer dan tien jaar, worden de beren in kooien ter grootte van een telefooncel, onderworpen aan deze pijnlijke ingrepen. Alle commerciële handel in en export van beren door China, Korea en Vietnam is ingevolge de CITES-verordeningen illegaal en is dan ook verboden krachtens de wetgeving in deze drie landen.
Aantal berenfokkerijen
Volgens officiële berekeningen worden er 7.000 beren gehouden op 68 fokbedrijven in China, en 3.927 beren op 1.059 fokbedrijven in Vietnam. In Zuid-Korea worden nog eens 1.400 beren in leven gehouden op ongeveer 100 fokbedrijven. De toenemende productie en marketing van berengalproducten heeft kwalijke gevolgen voor de wilde berenpopulatie over hele wereld. Veel berensoorten, waaronder de Aziatische zwarte beer, de lippenbeer, de reuzenpanda, de Maleise beer en de brilbeer hebben de status van bedreigde diersoort.
Campagne tegen berenfokkerijen
Samen met de Calvin Ayre Foundation voert WSPA een campagne om een einde te maken aan berenfokkerijen en de illegale handel in berenproducten. WSPA heeft steun gekregen van ruim 33 verenigingen voor traditionele Chinese geneeskunst die een verklaring hebben ondertekend dat ze het gebruik van berengal afkeuren en geen producten zullen voorschrijven waarin berengal wordt gebruikt. Een historische overeenkomst tussen WSPA en de Vietnamese regering in 2005 heeft geresulteerd in de stapsgewijze vermindering van het aantal berenfokkerijen in Vietnam.
Over WSPA
WSPA is de grootste netwerkorganisatie voor dierenwelzijn in de wereld. Wereldwijd zijn 802 organisaties in meer dan 147 landen aangesloten bij WSPA. Als vertegenwoordiger van deze organisaties is WSPA officieel adviseur van de Verenigde Naties en de Raad van Europa. Met veldwerk, campagnes, voorlichting, training en gerechtelijke procedures streeft WSPA naar een wereld waarin het welzijn van dieren telt en waarin wreedheid jegens dieren niet bestaat. WSPA is in Nederland 13 jaar actief en heeft 70.000 donateurs. In samenwerking met haar lidorganisaties richt WSPA Nederland zich op verbetering van dierenwelzijn op nationaal en internationaal niveau door voorlichting, educatie, campagnes en lobbywerkzaamheden.
Zie voor meer informatie www.wspa.nl
Meer informatie (
Ingezonden persbericht