Productschap Vis


11 juni 2007:

Nederlandse platvissector eerste visserij volgens principe maximum duurzame oogst

Vandaag hebben de Europese Visserijministers een akkoord bereikt over een meerjarige aanpak voor het beheer van schol en tong in de Noordzee. De Nederlandse platvisvisserij is daarmee de eerste vissector in de Noordzee die gaat vissen volgens het MSY-principe (maximum duurzame oogst).
Het nieuwe beheerplan heeft ingrijpende gevolgen voor de platvissector.
Het Productschap Vis pleit daarom voor een snelle sanering van de platvisvloot om deze authentieke Nederlandse vissector voor de toekomst te kunnen behouden. Het productschap doet een beroep op de Nederlandse overheid voor een financiële tegemoetkoming om deze sanering op korte termijn mogelijk te maken.

Het beheerplan platvis treedt per 1 januari 2008 in werking. Het plan brengt duidelijkheid in de platvissector, omdat voor de komende jaren de kaders waarbinnen gevist mag worden precies zijn vastgelegd. Tegelijkertijd heeft de uitvoering zeer ingrijpende gevolgen voor de platvisvisserij en handel, want de verwachting is dat de komende jaren de mogelijkheden om op tong en schol te vissen met enkele tientallen procenten zullen afnemen. Daarmee vervalt de basis voor een gezonde bedrijfsvoering. De platvissector en -handel dringen daarom met klem aan op een saneringsregeling op korte termijn, zodat de vloot in balans komt met de toekomstige vangstmogelijkheden en de overblijvende bedrijven en vissers in de Nederlandse platvissector blijvend kunnen investeren in een duurzame visserij.
Om de doelen van het beheerplan te halen zal de platvisvloot met zeker 30% moeten inkrimpen. Een sanering van deze omvang heeft uiteraard gevolgen voor de werkgelegenheid aan boord en aan de wal. Behalve voor een sociale regeling voor de bemanningen pleiten wij ook voor een regeling voor werknemers in de visverwerkende industrie.

Alleen als de platvisvloot en verwerkende industrie in balans worden gebracht met de vangstmogelijkheden is het mogelijk om het ingezette transitietraject naar een duurzame Noordzeevisserij met succes af te ronden.