VVD


vvd
International
12-6-2007

Verkiezingen Moldavië: Liberalen groeien, communisten blijven aan de macht

Op zondag 3 juni vonden de lokale verkiezingen in Moldavië plaats. Er zijn meer dan 930 lokale besturen in dit land met haar 4 miljoen inwoners. De burgers van Moldavië hebben voor de gemeenteraad en voor een burgemeester in hun woonplaats gekozen.

Moldavië is één van de weinige landen waar, na de afsplitsing van Rusland, nog steeds een communistische partij aan de macht is. Voor de versplinterde oppositie is het moeilijk om een beter tegengeluid te laten horen aan de communistische partij. Vooral als je geen idee hebt hoe je campagne moet voeren. De VVD heeft daarom in de afgelopen maanden campagne trainingen gegeven aan de twee grootste liberale partijen die vertegenwoordigd zijn in het Parlement; de Sociaal Liberale Partij (SLP) en Allianza Moldova Noastra (AMN).

Maar ook deze keer bleek weer dat de oppositie in Moldavië nog niet verenigd en sterk genoeg is om het van de communisten te winnen. En dit bleek ook weer uit de uitslag van de verkiezingen. Toch krijgt het liberale geluid in Moldavië steeds meer aanhang, aangezien AMN als tweede partij uit de bus kwam. Ook heeft de Liberal Party in Moldavië het verrassend goed gedaan tijdens de lokale verkiezingen.

De Communistische Partij (MCP) heeft de nationale lokale verkiezingen gewonnen met 35,96% van het totale aantal raden op alle niveaus. Gevolgd door Moldova Noastra Alliance (MNA, 13.89%), Democratic Party (DP, 9.1%), Liberal Party (LP, 7.84%), Christian Democratic Popular Party (CDPP, 7.41%), Party of Social Democracy (PSD, 4.93%).

Ook bij het aantal verkozen burgemeesters hebben de Communisten het hoogste percentage binnen gesleept - zij hebben 31,72% van de in totaal 898 burgemeesters. Ze worden gevolgd door AMN (16.94%), Democratic Party (11.9%), CDPP (8.05%), PSD (4.05%), Social Liberal Party (SLP, 3.46%), Social Democratic Party of Moldova (SDPM, 3.42%), People's Republican Party (PRP, 2.5%).

In een groot aantal plaatsen, waaronder Chisinau, is een tweede ronde nodig om te bepalen wie de nieuwe burgemeester wordt. De kandidaat van de communisten kreeg ruim 28,5 % van de stemmen en Dorin Chirtoaca kreeg 24,6 % van de stemmen. Zij zullen het tegen elkaar opnemen in de tweede ronde. In de gemeenteraad van de hoofdstad krijgen de communisten 36 % van de stemmen, de AMN 15,4%, de DP 13,1 % en de christen-democraten 9,25 % van de uitgebrachte stemmen. Andere partijen haalden de kiesdrempel niet.

Volgens verschillende organisaties voldeden de lokale verkiezingen niet volledig aan de internationale criteria voor eerlijke en vrije verkiezingen (criteria van OVSE en de Raad van Europa). Dit lag vooral aan het gebrek van media vrijheid tijdens de campagne, onregelmatigheden in kiezerslijsten en ongepaste campagnes bij de overheidsgebouwen in het voordeel van de zittende regering tijdens de stemmingen. Tevens heeft de communistische partij administratieve middelen van de overheid in haar voordeel gebruikt tijdens de campagne. Wel zien de organisaties een verbetering ten opzichte van de lokale verkiezingen van 2003.